Start van hoofdcontent
nl

Cees (80) bedacht het spel Ringball, dat aan populariteit nog veel te winnen heeft

16 februari 2025, 11.31 uur · Door Michiel Baas

Het is een kruising tussen sjoelen en curling en luistert naar de naam Ringball 21. Een kleine 20 jaar geleden bracht de Hoornse Cees Kuiper het spel op de markt. In een wijkcentrum in Hoorn is het razend populair, daarbuiten een stuk minder. "Een televisieprogramma met Ringball in de hoofdrol, dat lijkt me wel wat."

Wat is Ringball? - NH Nieuws

In 2008 bracht timmerman Cees Kuiper het spel op de markt, samen met zijn zoon. "We zagen het in Canada en waren er meteen weg van. We hebben gekeken of er daar nog rechten op het spel zaten, maar dat was niet het geval. Dus toen konden we onze gang gaan."

Het resultaat van de Nederlandse versie is Ringball 21, een spel dat kan worden gezien als een kruising tussen sjoelen en curling. De blauwe of rode ringballen moeten naar de overkant worden geschoven, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk punten te vergaren. Wie het eerst 21 punten haalt, wint.

'Richten en nadenken'

In de hal van het wijkcentrum in de Grote Waal in Hoorn is het donderdagmiddag een gezellige boel. Tien fanatieke Ringball-spelers zijn geconcentreerd bezig op de vier banen van Cees, standen worden nauwkeurig bijgehouden op het bord. "Het is niet moeilijk om te spelen", vindt Kuiper. "Je hebt er geen kracht voor nodig, het is alleen richten en denken. Verdedigen en aanvallen." 

Volgens Antoinette Beekhuis uit Hoorn kan het verschil worden gemaakt met beheersing en tactiek. "Je moet niet te hard gooien, dan heb je geen punten."

Tekst gaat verder onder de foto.

De rode ballen van Ringball - Foto: NH Media / Michiel Baas

Hoewel het spel potentie heeft om een grote groep mensen te bedienen, blijft de populariteit ervan achter. Het spel wordt bijna alleen in West-Friesland gespeeld. "Heel af en toe wordt er een spel buiten Noord-Holland besteld, maar niet veel. Bijna iedereen heeft thuis een sjoelbak, dat zou met Ringball ook moeten", vindt de bedenker. 

Voorliefde uitdragen

Zelf heeft hij het spel en de voorraden in 2018 overgedaan aan een Hoornse meubelmaker, maar hij blijft zijn voorliefde voor het spel uitdragen. "Omdat ik het leuk blijf vinden en ik het mooi zou vinden als het spel op veel meer plekken wordt gespeeld."

Antoinette sluit zich daarbij aan. "Het is een leuk spel voor jong en oud. Hier komen ook regelmatig kinderen voorbij. 'Mogen we ook een keer?', horen we dan." Cees denkt groot en ziet er wel een tv-format in. "Een spelprogramma met Ringball in de hoofdrol, dat lijkt me wel wat."