Start van hoofdcontent
nl

Tandartsen openen praktijk voor mensen met een kleine portemonnee

8 januari 2025, 18.00 uur · Aangepast 8 januari 2025, 19.14 uur · Door Tom Jurriaans en Sanne van Velzen

Hij durfde niet met open mond te lachen, draaide zijn gezicht als hij met iemand sprak en schaamde zich voor zijn gebit. Ted van Petten uit Venhuizen meed jarenlang de tandarts vanwege angst en omdat hij het niet kon betalen. Tandartsen Ineke Wagendrever en Marco Pachon besloten hem en anderen met hetzelfde probleem te helpen. In hun pas geopende praktijk bieden ze twee dagen in de week mondzorg voor minima. 

Ted (60) durft weer te lachen na bezoek aan tandarts voor minima: "Ik had een rotte bek" - NH Nieuws

Ted ging jarenlang niet naar de tandarts vanwege zijn schulden. "Als je weet dat je de tandarts niet kan betalen, stel je een bezoek uit." Uiteindelijk moest hij een groot deel van zijn tanden eruit laten halen. "Ik had gewoon een rotte bek, alles stond schots en scheef."

In Nederland vermijden 650.000 mensen de tandarts, uit angst voor een hoge rekening. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen. Hierdoor kunnen eenvoudige klachten verergeren.

Schamen voor gebit

Ineke Wagendrever zag in haar praktijk de gevolgen van het vermijden van een tandartsbezoek. Naast impact op de gezondheid heeft het ook invloed op het dagelijks leven, legt de tandarts uit. "Schaamte over je gebit en mondgeur kunnen leiden tot een sociaal isolement of verminderde kansen op de arbeidsmarkt."

Daarom besloot Wagendrever samen met Marco Pachon een nieuwe praktijk te openen in Hoorn, waar ze per 1 januari naast reguliere mondzorg ook mondzorg voor mensen bieden die het zelf niet kunnen betalen.  

Pachon en Wagendrever werken nauw samen met de gemeente, die mensen doorverwijst die in aanmerking komen voor mondzorg voor minima. Het gaat om inwoners van de gemeente Hoorn die al lange tijd niet naar de tandarts zijn geweest en de zorg niet zelf kunnen betalen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Tandartsen Ineke Wagendrever en Marco Pachon in hun nieuwe praktijk waar ze mondzorg voor minima aanbieden - Foto: NH Media

Daarnaast werken de tandartsen samen met laatstejaars studenten tandheelkunde in Amsterdam. "De studenten helpen mee met het project en leren ondertussen hoe het is om te werken in een echte praktijk. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie", zegt Wagendrever.

Met mondzorg voor minima gaat voor Wagendrever een wens in vervulling. "Ik wilde al lang iets extra's bijdragen aan de maatschappij. Marco en ik hebben beide een goedlopende praktijk, waardoor we deze zorg voor een gereduceerd bedrag kunnen aanbieden." Van het bedrag kunnen ze de kosten voor het materiaal vergoeden. "We hoeven hier niet op te verdienen, maar we willen er ook niet op verliezen."

Met open mond lachen

Ted is Wagendrever en de praktijk erg dankbaar voor hun hulp. Met zijn nieuwe gebit heeft hij zijn kwaliteit van leven weer terug. "Je gaat je eigen weer waarderen, dat je beseft: ik mag er wezen. Ik kan weer normaal eten en durf soms weer met mijn mond open te lachen."

Hij is dan ook erg enthousiast over de mondzorg voor minima. "Wat zij nu doen voor andere mensen, die ook rondlopen met angst en een krappe beurs, dat vind ik echt geweldig."