Start van hoofdcontent
nl

Landelijke politiek: niet pleegouders, maar overheid moet kinderopvangkosten betalen

29 november 2024, 06.30 uur · Aangepast 29 november 2024, 10.06 uur
Door Maarten Edelenbosch · Foto: Streekomroep_West-Friesland

Meerdere politieke partijen in de Tweede Kamer vinden dat niet de pleegouders, maar de overheid de kosten voor kinderopvang moeten betalen. Vorige week wonnen twee West-Friese pleeggezinnen hierover een rechtszaak tegen zorgaanbieder Parlan. Volgens meerdere Tweede Kamerleden genoeg reden om met een oplossing te komen.

Het is zeker niet voor het eerst dat de politiek zich roert over dit onderwerp. In 2023 werd er al een motie van Fractie Den Haan, GroenLinks, PvdA en de SGP aangenomen om in overleg te gaan met zorgaanbieders en gemeenten. Maar tot een oplossing is het nog niet gekomen.

Duizenden euro's aan kinderopvang betaalt uit eigen zak

Maar nu ligt er een uitspraak van de rechter. De West-Friese pleegouders Patrick en Tjitske en Lia en Rob waren beiden duizenden euro's kwijt aan kinderopvangkosten. Terwijl pleeggezinnen volgens de wet eigenlijk niet hoeven op te draaien voor de opvoeding en verzorging.

"Wij werden vorig jaar kerst geconfronteerd met een rekening van duizenden euro's van de kinderopvang. Daardoor moesten we wel dingen skippen om het te kunnen betalen", vertelden Patrick en Tjitske daar eerder over.

Naar de rechter om duidelijkheid voor pleegouders

"Wij verlenen 24/7 zorg met liefde en doen het niet voor het geld. Maar je wil niet dat je er elke maand veel op moet toeleggen", aldus Lia. "Wij hebben deze stap gezet voor de grote groep en alle pleegkinderen."

De rechter gaf de pleegouders gelijk, en stelde dat de zorgaanbieders de kosten moet vergoeden. De uitspraak is er één met landelijk grote consequenties. Het gaat mogelijk om een kostenpost van 17 miljoen euro per jaar. Voor Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA is het reden genoeg om er Kamervragen over te stellen aan verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans (VVD).

Kamervragen na uitspraak door GroenLinks-PvdA

"Ik heb er de afgelopen jaren vaker een punt van gemaakt. Kosten mogen geen belemmering zijn om pleegouder te worden. Terwijl het over het algemeen de beste manier van opvang, en ook goedkoper. Ieder jaar stoppen net zoveel pleegouders dan dat erbij komen. Dan lijkt mij het volstrekt helder dat hier wat aan gedaan wordt."

Ze wordt daarin gesteund door onder meer Faith Bruynining van coalitiepartij NSC. "De uitspraak is een belangrijke ontwikkeling. Ik waardeer het dat deze ouders de zaak hebben aangekaart. Niet voor hu eigen gewin, maar voor het welzijn pleegkinderen. Dat verdient ons diepste respect."

Het Kamerlid vervolgt: "Het is een helder signaal dat het systeem van pleegzorg in Nederland nader moet worden bekeken en bijgesteld om pleegouders te ondersteunen. Pleegouders moeten verzekerd zijn van adequate financiële ondersteuning, zodat zij zonder financiële stress kunnen zorgen voor de kinderen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd."

Meer coalitiepartijen in Tweede Kamer willen oplossing

En NSC is niet de enige coalitiepartij die er zo instaat. BBB heeft, net als PVV en VVD, nog niet gereageerd op vragen van NH. Maar in een debat zei BBB-Kamerlid Mariska Rikkers-Oosterkamp onlangs: "Ze zetten hun hart en huis open. Deze ouders moeten wij echt ondersteunen. Ze moeten geen kosten dragen waarvan wij vinden dat wij ze moeten dragen."

Eenzelfde geluid was ook te horen bij Don Ceder van de ChristenUnie. Kamerlid Lisa Westerveld zegt naar aanleiding van de uitspraak graag te willen weten wat dit betekent voor het beleid. "Maar ook hoe zich dit verhoudt tot de geplande bezuinigingen op jeugdzorg die immers bij gemeenten terechtkomen."

Staatssecretaris wil gesprek met betrokkenen

Maar of het kabinet de portemonnee gaat trekken is maar de vraag. "We snappen de vragen van zorgaanbieders, gemeenten en pleegouders over de gevolgen van deze uitspraak. Hier gaan we dan ook op korte termijn met hen in gesprek", aldus staatssecretaris Karremans.