Start van hoofdcontent
nl

Hoornse commissie bespreekt afvalbeleid, toeristenvoorzieningen en maatschappelijke ondersteuning

27 november 2024, 11.39 uur · Aangepast 27 november 2024, 16.32 uur
Door Peter Ursem · Foto: Streekomroep_West-Friesland

Tijdens de commissievergadering stonden belangrijke onderwerpen op de agenda, waaronder het afvalbeleid, nieuwe toeristische bewegwijzering en wijzigingen in de verordeningen voor jeugd- en maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast kwamen verschillende vragen aan bod die zorgen en suggesties vanuit de gemeenteraad weerspiegelen.

Hoe gaat Hoorn met afval om?

De gemeente Hoorn staat voor de uitdaging om de hoeveelheid restafval per inwoner terug te dringen tot onder de 100 kilo per jaar. Drie opties liggen op tafel: het plaatsen van een extra blauwe bak voor papier, restafval op centrale punten aanbieden, of nascheiding van afval. Elk scenario heeft voor- en nadelen, en de keuze leidt tot stevige debatten.

Een belangrijk twistpunt is de invoering van een blauwe bak. Hoewel deze volgens wethouder Dick Bennis een oplossing biedt voor efficiëntere papierinzameling, roept het idee weerstand op. Verenigingen die nu papier ophalen vrezen inkomstenverlies en inwoners maken zich zorgen over de benodigde ruimte voor een extra bak. "Eerst de basis op orde," aldus John Halsema (Hoorn Lokaal), die pleit voor betere bewustwording. Andere raadsleden, zoals Marieke Rijk (Fractie Tonnaer), benadrukken dat bewoners van hoogbouw nauwelijks zijn betrokken bij eerdere participatierondes.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) meent dat we het in Hoorn eigenlijk nog niet zo slecht doen. Beter dan Purmerend bijvoorbeeld. Hij ziet de ergernis over stank van de groene bakken niet terug in de participatie-inbreng. In de gemeentelijke afvalbakken wordt niet gescheiden, ook niet bij clubgebouwen. "De echte olifant is dat we geen keuzes kunnen maken," constateert Stephan Lallhit (GroenLinks/PvdA). "Het is tijd voor echte stappen." Kees Maas (ChristenUnie) gunt de kringloopwinkels nog steeds een afvalcontainer die door HVC kan worden opgehaald. Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn) hoopt via de woonschool van Intermaris veel mensen te bereiken met informatie over de afvalverwerking. Over nascheiding heeft zij elders gezien dat dit een goede oplossing is.

"Luiers apart verwerken kan tegenwoordig en dat scheelt heel veel qua gewicht van restafval," deelt Nadine voor den Dag-Steen (D66) de fracties mede. "We hebben geen probleem en dat gaan we oplossen met een blauwe bak," merkt Guido Breuker (Fractie Breuker) op, waarmee hij aangeeft de noodzaak van zo’n bak niet in te zien.

De participatie tot nu toe leverde echter een grote respons op, meldt wethouder Bennis en een blauwe bak kwam vaak naar voren als nuttig. Hij stelt voor om in sommige stadsdelen een andere aanpak te hanteren en onderzoekt de mogelijkheid van een beloningssysteem voor betere afvalscheiding. Ook wordt gekeken naar innovatieve oplossingen, zoals het apart inzamelen van luiers, wat een aanzienlijke vermindering van restafval kan opleveren.

Nieuwe bewegwijzering: luxe of noodzaak?

De vervanging van de verouderde bewegwijzering voor voetgangers in Hoorn kost naar schatting € 220.000. Dit plan stuit op kritiek. Menno Jas (Hart van Hoorn) noemt het “onzinnig” in een tijd van bezuinigingen en ook Lisa Klinkenberg (HOE?!) vraagt zich af of dit een luxe of een noodzaak is. Ook John Halsema (Hoorn Lokaal) fronst zijn wenkbrauwen bij de kosten van het handboek (€ 20.000).

Wethouder Arthur Helling benadrukt dat het nieuwe systeem minstens twintig jaar mee kan gaan en dat als de nieuwe bewegwijzering wordt geplaatst, de kosten van verwijdering van de oude bewegwijzering binnen het huidige budget valt. Hij geeft toe dat het een heel bedrag is, maar het systeem zal voor de komende 20 jaar gaan functioneren. Het handboek zelf zal weinig kosten, maar het ontwikkelen van de planning kost tijd en kennis en is cruciaal voor een goede uitvoering wanneer het verdere werk wordt aanbesteed. De gemeenteraad beslist binnenkort of het plan wordt goedgekeurd of uitgesteld.

Wijzigingen in jeugd- en maatschappelijke ondersteuning

De gemeentelijke verordeningen voor Jeugd en WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) worden aangepast om hulp efficiënter en beter passend te maken. Robert Vinkenborg (Fractie van Beusekom/Vinkenborg) uitte zorgen dat deze wijzigingen mogelijk tot bezuinigingen leiden. Wethouder Marjon van der Ven stelde hem echter gerust dat de zorg niet minder, maar juist beter afgestemd wordt op de behoeften van inwoners. Samenwerking met andere West-Friese gemeenten speelt hierin een belangrijke rol.

Vragen uit de raad

Naast de hoofdonderwerpen kwamen er ook diverse vragen aan bod:

Kindervuurwerk

Hoorn Lokaal schrok van het nieuwsbericht dat 2/3 deel van het vuurwerk dat verkocht wordt als kindervuurwerk niet betrouwbaar is en tot verwondingen kan leiden. De fractie ziet graag een verbod op afgekeurd vuurwerk in Hoorn en wil weten wat het college hiermee gaat doen. Wethouder Bennis kan bevestigen dat de gemeente zich hiermee heeft beziggehouden en dat er afspraken zijn gemaakt om te handhaven en de bescherming van de bevolking zo goed mogelijk aan te pakken.

Gebruik van gemeentegroen

De fracties HOE?!, Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn vragen zich af of de gemeente een stuk gemeentegroen dat langdurig door een bewoner is verzorgd, niet meer zelf mag houden, maar eventueel kan kopen of huren. Kan hier ook sprake zijn van verjaring, zodat de gemeente er geen aanspraak meer op kan maken?

Ook hierover tracht wethouder Dick Bennis duidelijkheid te geven. Hij moet erkennen dat de gemeente niet alle informatie over dergelijke stukjes groen paraat heeft. Dat gaat wel gebeuren en de gemeente wil het uitgiftebeleid van 2022 daarbij als leidraad houden, zonder ervan af te wijken. De verjaring kan een argument zijn, maar hij herhaalt dat in gelijke gevallen gelijk gehandeld wordt. Het genoemde geval is nu onder de rechter en kan hij verder niet bespreken.

Onderhoud bouwdeel Oostereiland

CDA Hoorn en Hoorn Lokaal vraagt zich af wat er terechtgekomen is van het voornemen om onderhoud te plegen aan de panden op het Oostereiland. De directeur van het Museum van de 20e eeuw schreef daarover een brief. De afspraak is dat de gemeente over de plannen rond het onderhoud contact blijft houden met de VVE’s op het Oostereiland. In hoeverre heeft de gemeente zich aan de afspraken gehouden?

Wethouder Arthur Helling wil graag een zo nauwkeurig antwoord te geven, maar hij beschikt nog niet over alle gegevens. Hij zegt toe hier schriftelijk op terug te komen.

De vergadering illustreerde hoe de gemeente balanceert tussen financiële beperkingen, duurzaamheid en maatschappelijke behoeften. Om tot besluitvorming te komen worden deze thema’s binnenkort verder besproken in de gemeenteraad.