Start van hoofdcontent
nl

Visueel beperkte Timo uit Medemblik brengt kinderboek over handicaps uit

30 november 2024, 08.48 uur · Aangepast 30 november 2024, 10.38 uur
Door Liza Trap · Foto: Streekomroep_West-Friesland

Timo Roozendaal uit Medemblik kwam als baby vroeg ter wereld, en ervaart nog dagelijks de gevolgen van de korte zwangerschap. Zo is hij blind aan zijn rechteroog en is het zicht in de ander ook niet goed. Bij de pakken neerzitten doet hij echter niet, want de nu 25-jarige besluit een kinderboek over zijn handicaps te schrijven. Dit verhaal wordt vandaag gelanceerd.

"Ik ben in 1999 geboren, na pas 26 weken zwangerschap. Dat was destijds als vroegste baby die het overleefde", legt Timo uit. "Dat gaat gepaard met enkele mankementen. Zo heb ik naast een slecht zicht ook altijd hoofdpijn, door overprikkeling. Ik moet me altijd meer focussen met gesprekken en tijdens het praten."

Hoe het begon

Als de inwoner van Medemblik een half jaar revalideert in Apeldoorn, weet hij dat hij wilt schrijven over wat hij heeft. Hij besluit dit verhaal te verwerken in een kinderboek. Dit boek, voor kinderen tot en met twaalf jaar, gaat over 'Leo de blinde leeuw'. Zoals zijn naam al zegt, is de handicap is dat hij niks ziet. "Toch houdt dat hem niet tegen, want gaat op reis met drie goede vrienden", licht Timo toe.

Een van die vrienden is 'Appie de Toekan', die Gilles de la Tourette, en dus bepaalde tics heeft. Ook Bo de Zwarte Neushoorn met huidproblemen gaat mee. Zijn andere vriendin is Nimra, het luipaard met ADHD. "Ze ontdekken hun krachten en dat ondanks een handicap alles mogelijk is."

Het ene personage kan zich heel goed focussen op iets, de ander heeft moeite met zich te uitten. "Ik probeer handicaps op een speelse en educatieve manier onder de aandacht brengen", zegt de schrijver. "Daarom moet het ook toegankelijk zijn. Kinderen met en zonder een handicap komen meer naar elkaar toe door dit boek."

Leerzaam proces

De 25-jarige man uit Medemblik is niet alleen de schrijver van het boek, hij geeft het boek ook zelf uit. "Er waren lange wachtrijen om mijn manuscript bij een uitgever te laten publiceren." Omdat Timo veel kennis uit verschillende opleidingen heeft opgedaan, wilde hij het zelf proberen. "Om informatie op te vragen ging ik winkels af om alles te leren over de grootte van het boek en de kaft. Het was een heel leerzaam proces."

"Het is veel toegankelijker om je eigen boek zelf uit te geven dan dat het door een uitgeverij wordt gedaan", gaat hij verder. Ook zijn er volgens hem hierdoor veel meer opties mogelijk: een brailleboek, luisterboek en boeken in verschillende talen. "Als je een uitgever hebt moet je overal toestemming voor vragen."

Naast de verbinding en plezier in het lezen worden kinderen tot 12 jaar ook gestimuleerd om woorden op te zoeken, als zij deze niet kennen. Aankomende zaterdag, 30 november, komt het boek 'Leo de blinde leeuw: zoektocht naar het einde van de regenboog' uit. Op deze dag zal Timo zijn boeken signeren in Medemblik.