Start van hoofdcontent
nl

Drechterland maakt azc-locatie bekend, omwonenden staan ervoor open

30 oktober 2024, 17.14 uur · Aangepast 31 oktober 2024, 09.42 uur · Door Maurits van Egdom

Op een weiland in Hoogkarspel wil het gemeentebestuur van Drechterland zo’n 125 asielzoekers opvangen. Het gaat om een stuk grond achter bedrijventerrein De Wijzend, tussen de Zuiderwijzend en Slimweg. Burgemeester Dijkman benadrukt dat er nog niets definitief is. 

De voorkeurslocatie; nu nog een leeg weiland - Foto: NH Media

De gemeente Drechterland heeft een weiland tussen de Zuiderwijzend en Slimweg in Hoogkarspel op het oog als mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum. Inwoners zijn deze week per brief op de hoogte gesteld van de plannen.

Zolang het stuk grond bestemd blijft voor woningbouw, lijken omwonenden die in de buurt van de voorkeurslocatie wonen de mogelijke komst van een azc in hun dorp te verwelkomen. Ze begrijpen de noodzaak. "Ze moeten toch opgevangen worden en de gemeente moet een bijdrage leveren aan de asielcrisis, dus ik snap het helemaal", zegt een omwonende. "Ik heb er geen problemen mee", vult zijn buurvrouw aan. Op de vraag wat de tendens in het dorp is, reageert ze: "Ik heb geen idee, ik heb pas vanochtend de brief gelezen. Ik ga zo koffiedrinken in Het Streekpunt, dan hoor ik het wel."

Een andere omwonende: "Als je een land moest ontvluchten door een oorlog, dan zou je het toch ook fijn vinden om opgevangen te worden."

Dichtbij voorzieningen

"We hebben een locatie gevonden waarvan wij vinden dat die dichtbij voorzieningen ligt, als het gaat om winkels, het centrum en het openbaar vervoer", legt burgemeester Pieter Dijkman de keuze uit. "Ook het COA heeft de locatie beschouwd en geschikt bevonden." Ook is het weiland bestemd voor woningbouw van 1.500 tot 2.000 huizen.

Deze nieuwe woonwijk zal in tien jaar tijd in fasen worden gebouwd. "Het heeft zo z'n voordelen, de infrastructuur kan alvast aangelegd worden. Het is een groot gebied en we beginnen aan de Houterweg."

Deze plek is gekozen uit een lijst van vier mogelijke locaties, legt Dijkman uit. De afgevallen locaties zijn volgens hem om uiteenlopende redenen ongeschikt. Welke locaties nog meer onderzocht zijn, wil de burgemeester niet prijsgeven om onrust te voorkomen. "Ergens in Drechterland", benadrukt hij met een knipoog. Ook heeft de gemeente geen andere locatie op het oog, mocht deze plek om welke reden dan ook afvallen. Naar verwachting is er plek voor 125 vluchtelingen, met een maximum van 175, die maximaal vijf jaar kunnen blijven. 

Inloopavond

Hoewel afgelopen vrijdag bekend werd dat het kabinet de spreidingswet wil intrekken, ‘zo mogelijk dit jaar nog’, is de wet nog altijd van kracht. Dat schreef premier Dick Schoof in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de asieldeal uiteenzette. Mocht het zover komen, wat gaat de gemeente dan doen?

Dijkman: "Dan moet de regio met elkaar in gesprek en daarover afspraken maken. Op het moment dat één gemeente denkt: we stoppen ermee, en de andere gemeente zegt: ik wil dit doorzetten, dan valt de draagvlak weg. De uitkomst hiervan weet ik niet en uiteindelijk is het aan de gemeenteraad wat we dan gaan doen. Mijn persoonlijke visie is wel dat ik graag een bijdrage wil leveren. Of het dan om hetzelfde aantal gaat, valt nog te bezien. Dit omdat ik voel dat steeds dezelfde gemeenten aan de lat staan, terwijl we het probleem gezamenlijk moeten oplossen."

Op 12 november vindt er een inloopavond in het gemeentehuis plaats, waarvoor omwonenden zich kunnen aanmelden. Er staan tafels waarbij onderwerpen als veiligheid, zorg, vrijwilligerswerk en onderwijs aan bod komen. Daarna zal de gemeenteraad op 25 november een besluit nemen of er daadwerkelijk een azc gerealiseerd wordt.