De stolpboerderij is onlosmakelijk verbonden aan het Noord-Hollandse landschap, toch gaat het niet goed met de stolp. Elk jaar verdwijnen er tientallen door brand of verpaupering. Arjan Ottenbros uit Wadway bouwt er juist één terug, zo authentiek mogelijk. "Het is ontzettend belangrijk voor het dorpsgezicht."
Toen Ottenbros de West-Friese stolp in 2021 kocht, was hij in eerste instantie niet van plan om het te slopen. Uiteindelijk bleek dat er toch heel veel moest gebeuren, dus ging de boerderij op de voorgevel na tegen de vlakte. Ook het vierkant, de balkenconstructie die de enorme dakconstructie draagt, werd behouden. Aan de hand van bouwtekeningen en foto's uit het Westfries Archief bouwt Ottenbros de stolp zo authentiek mogelijk na.
Zo gebruikt hij oude stenen, krijgt de stolp weer een rieten dak en wordt er op de plek waar de koeien vroeger stonden hard gewerkt aan een waterput. "We hebben een oude duiker bijna drie meter de grond ingegraven. Die gaan we dan weer opmetselen met boerengeeltjes (gele stenen, red). Het is puur voor de sier, maar eigenlijk hoort het wel bij een stolpboerderij."
In Wadway kregen we een rondleiding door de, nog af te bouwen, stolpboerderij van Arjan Ottenbros (tekst gaat verder onder de video):
Stolpboerderij verdwijnt uit Noord-Hollandse landschap, Arjan bouwt er juist een terug - NH Nieuws
Piramide van Noord-Holland
De Boerderijenstichting Noord-Holland 'Vrienden van de Stolp' is blij met het plan. De stichting streeft ernaar om sloop en verpaupering van boerderijen tegen te gaan en wil de karakteristieke kenmerken en originele bouwstijl ervan behouden. "De stolpboerderij hoort als piramide van Noord-Holland onlosmakelijk bij het Noord-Hollandse landschap. Dit soort initiatieven juichen wij dus alleen maar toe", aldus Gerrit Jan van de Lagemaat van de Boerderijenstichting.
Het provinciale landschap was zeventig jaar geleden maar liefst 10.000 stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. "Als je doorrekent zijn ze over vijftig jaar verdwenen. Dat zou doodzonde zijn. Ze zijn niet meer geschikt om koeien te houden, maar er zijn heel veel invullingen denkbaar. Zo worden stolpen gesplitst zodat er twee gezinnen kunnen wonen. Er zijn er ook waar appartementen in worden gebouwd of een zorgboerderij. Bij mij in het dorp zit de tandarts en de bank in een stolp", vertelt Van de Lagemaat.
Ottenbros hoopt zijn droomhuis volgend jaar af te hebben. De Wadwayer had het plekje al lange tijd op het oog. Toen het te koop stond, sloeg hij meteen toe. "De plek is fantastisch met een heel mooi uitzicht. We hebben juist gekozen voor een stolpboerderij omdat we van die stijl houden. Voor het dorpsgezicht is het ook ontzettend belangrijk, iets moderns past hier niet."