Koken met Kok: Zuiderzeevarken met tulpenthee
In het NH-programma 'Koken met Kok' gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator en chef Pieter Kok op zoek naar lekkers uit de Noord-Hollandse natuur. Pieter bakt vandaag koteletjes van het Zuiderzeevarken en Stephan zoekt parasolzwammen voor de saus.
Het Zuiderzeevarken van boer Erik mag binnenkort zelfs buiten spelen en is dan ook biologisch van aard.
Pieter gaat koken onder het genot van heerlijke tulpenthee, gemaakt van de bloemblaadjes van tulpenbloemen die gekweekt zijn door Huiberts Bollen in Sint Maartensvlotbrug.
De paddenstoelen die Stephan erbij wil serveren zijn niet te vinden. Vorige week stonden nog overal grote parasolzwammen, maar deze week zijn ze allemaal verdwenen. Dus gaat Stephan op zoek naar een alternatief en die vindt hij uiteindelijk bij de Zeeweg in Bloemendaal: plooivoetstuifzwammen.
Nog even een waarschuwing: eet geen paddenstoelen als je niet zeker weet welke paddenstoel je in je handen hebt. De Plooivoetstuifzwam lijkt erg op de aardappelbovist. Die laatste is giftig.
Tussenrib koteletten met champagne-champignonsaus
Ingrediënten
4 van de mooiste koteletten die je vinden kunt
1 kg aardappelen
1 pakje boter
150 ml champagne, bubbel wijn of gewoon witte wijn
1 bakje champignons of wat je wild kunt vinden (mits je weet wat je doet natuurlijk!)
Een flinke scheut melk
250 ml room
verse peterselie
peper en zout
Maak eerst je aardappelpuree door de aardappels te schillen en te koken. Giet als ze gaar zijn af en doe ze terug in de pan. Laat de piepers uitdampen tot ze goed droog zijn. Verwarm ondertussen de melk zonder aan de kook te brengen. Stamp nu je aardappelen en roer er vervolgens stukje voor stukje 200 gram van de boter erdoor (4/5de van het pakje). Maak vervolgens af door de warme melk erdoor te roeren tot hij naar wens is. Maak op smaak met zout.
Bak nu in de rest van de boter de koteletten rondom bruin en verwarm door te ze bijna helemaal gaar zijn. Haal het vlees uit de pan en doe de champignons erin. Bak ze tot ze kleiner zijn en kleur krijgen. Blus af met de champagne/witte wijn en voeg de room toe. Maak op smaak met zout en peper. Zet het vuur laag en doe de koteletten er terug bij in de pan. Snij ondertussen de peterselie klein en voeg toe aan het vlees en de saus. Maak de borden op door een mooie lepel puree erop te doen, het vlees erop te leggen (eventueel in repen snijden) en de saus er royaal overheen te gieten.
Eet smakelijk!