Start van hoofdcontent
nl

Bouw 800 woningen in Amstelveen kan na 9 jaar beginnen

2 oktober 2024, 17.26 uur · Aangepast 2 oktober 2024, 18.46 uur · Door Celine Sulsters

9 jaar nadat de eerste plannen het licht zagen, kan de bouw van het grootste deel van de nieuwe Amstelveense woonwijk De Scheg beginnen. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten. De bezwaren van een naastgelegen kwekerij en omwonenden vindt ze niet steekhoudend. 

Hier moet nieuwbouwwijk De Scheg komen - Foto: Gemeente Amstelveen

In de Scheg West moeten in totaal 800 woningen verrijzen. De eigenaar van de naastgelegen kwekerij OrchiDiva vroeg de Raad van State in te grijpen, omdat hij vreest dat het grondwaterpeil nóg verder zal stijgen. "Mijn kassen staan al vaak vol met water", zei hij tijdens de zitting. 

De Raad van State oordeelt dat 'de gemeenteraad [red. van Amstelveen] het algemeen belang van woningbouw zwaarder heeft mogen laten wegen dan het belang van het behoud van glastuinbouw in het gebied.' De woningen mogen er dus komen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De kassen van OrchiDiva staan nu al vaak vol water - Foto: OrchiDiva

OrchiDiva laat aan NH weten het jammer te vinden dat de rechter al hun bezwaren ongegrond verklaart. Het bedrijf gaf eerder aan niet tegen de komst van woningen te zijn en zelfs best te willen verhuizen, maar voelt zich klemgezet door de gemeente Amstelveen. Andere glastuinbouwbedrijven in de Legmeerpolder zijn namelijk de afgelopen jaren door de projectontwikkelaars van De Scheg West uitgekocht om ruimte te maken voor hun woningbouwplannen.

De strook grond waar OrchiDiva zit, valt net binnen een gebied waar vanwege overvliegende vliegtuigen geen woningen mogen worden gebouwd en is daarmee veel minder aantrekkelijk. Het is voor de kwekerij niet gunstig om als enige glastuinbouwer over te blijven, omdat zij zaken als de wateropslag en energievoorziening dan niet met andere glastuinbouwers kunnen regelen. 

Nieuwbouwwijk De Scheg

Naast de Westwijk in Amstelveen-Zuid wordt een nieuwe woonwijk met in totaal zo'n 1.400 woningen gebouwd: De Scheg. In 2015 stelde de gemeente een ontwikkelvisie voor het gebied vast dat dit mogelijk maakt.

De bouw gebeurt in drie delen. De bouw van het eerste deel - De Scheg Oost - liep vertraging op, omdat woningzoekers de huizen te duur vonden, maar is inmiddels van start. In De Scheg West komen de meeste huizen, namelijk 800. Het bestemmingsplan voor De Scheg Midden moet nog worden goedgekeurd. 

Ook twee omwonenden tekenden namens werkgroep Ontsluit Scheg Anders bezwaar aan. Die groep roept al jaren dat het een slecht idee is om verkeer vanuit De Scheg West en Midden via één weg de wijk uit te leiden. Al het verkeer moet daardoor namelijk door hún wijk, terwijl het volgens de omwonenden nu al te druk is. De groep wil ook een ontsluiting op de Legmeerdijk.

Zorgen over verkeersveiligheid

De Raad van State oordeelt dat de gemeente de gevolgen van de huizenbouw op de verkeerssituatie in de omgeving voldoende heeft laten onderzoeken. Piet Kooij van de werkgroep reageert teleurgesteld op het besluit.

"De rechter baseert zich op getallen die uit een rapport komen dat niet klopt. Wij hebben een onafhankelijk verkeersonderzoek voorgesteld, maar daar gaat de gemeente helaas niet in mee." Kooij maakt zich zorgen om de veiligheid van schoolgaande kinderen die de Jane Addamslaan moeten oversteken. "Mijn kleinkinderen zitten daar ook op school."

De omwonenden geven het nog niet op. Ze hebben ook een zienswijze ingediend op het bestemmingsplan voor het laatste gedeelte: De Scheg Midden.