Het reservaat van de rijken waar het geld tegen de plinten klotst. Zo wordt er vaak tegen het Gooi aangekeken. In de jaarlijkse monitor 'Brede Welvaart' van het CBS komt Gooi & Vechtstreek steevast in de hoogste regionen uit, ook weer dit jaar. Het NH Gooi-radioprogramma 'Zaagmans in de avond' gaat op zoek naar de waarheid achter de cijfers.
Brede welvaart wordt al snel geassocieerd met rijke inwoners en dat klopt gedeeltelijk, zeker in het Gooi, maar brede welvaart is meer dan dat. Het gaat ook over geografische, ecologische en sociale factoren. Die bepalen mede de score. Zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van het sociale leven. Heeft iemand een kring familie en vrienden, maar ook of iemand een schone en prettige leefomgeving heeft. Is er voldoende werkgelegenheid en heeft iemand bestaanszekerheid. Brede welvaart gaat dus niet om een dikke portemonnee of een grote auto.
Toenemende armoede
Armoede in onze regio een serieus probleem, vijf procent van de mensen leeft op of onder de armoedegrens. De cijfers van mensen die gebruik maken van de Voedselbank lopen op. Ook komt eenzaamheid veel voor en mensen maken zich zorgen over de toekomst. Wat betekent die brede welvaart dan nog?
De komende periode gaat 'Zaagmans in de avond' op onderzoek uit naar armoede en achterstand. Wat kan er lokaal gedaan worden om dit aan te pakken. Voor deze eerste aflevering die vanavond om 19.00 uur te horen is op NH Gooi een uitgebreid interview met Otto Rasche, hoofd onderzoek Rabo Research en deskundig op het gebied van regionale brede welvaart.