Start van hoofdcontent
nl

Tegenstanders van Naarder asielzoekerscentrum blokkeren gemeentehuis

2 september 2024, 14.38 uur · Aangepast 2 september 2024, 16.17 uur · Door Pieter Witte

Tegenstanders van het voorgenomen asielzoekerscentrum aan de Naarder Rijksweg hebben vanochtend het gemeentehuis geblokkeerd. De actievoerders willen de komst van 150 asielzoekers naar de bekende 'witte toren' tegenhouden. Ambtenaren konden door de protestactie alleen door de achteringang naar binnen. 

Protest tegen asielzoekerscentrum - NH Gooi / Erik Bootsman

Bij de ingang van het parkeerterrein van het gemeentehuis staan auto's met spandoeken geparkeerd, een shovel met een baal hooi blokkeert de ingang en ook de ingang voor ambtenaren die op de fiets komen, is afgesloten met hooibalen. Dit doen de actievoerders om aandacht te vragen voor hun bezwaren tegen de komst van 150 asielzoekers naar Naarden.

Publieksvriendelijk

De actie is niet te missen, omdat overal grote stickers zijn geplakt en spandoeken zijn opgehangen. Navraag leert dat de demonstratie is georganiseerd door 'Dennis' maar hij lijkt de grote afwezige.

Pieter Knecht heeft zich opgeworpen als woordvoerder van de ontevreden groep bewoners rond de Keverdijk in Naarden. "We willen de boel netjes tegenhouden", zegt hij. "Het is een publieksvriendelijke actie."

Het grootste bezwaar van omwonenden tegen het asielzoekerscentrum is de veiligheid die volgens hen niet te garanderen valt. Dat geldt voor zowel buurtbewoners als voor de eventuele bewoners van de opvanglocatie. De buurt vreest voor wantoestanden als er 150 mensen, met weinig bewegingsruimte, op één locatie zitten. Tegelijkertijd vinden bewoners dat het ook niet veilig is voor asielzoekers om 'in tentjes naast de snelweg te wonen'.

"Demonstreren mag, blokkeren niet. We gaan even koffie drinken met elkaar en dan moet het over zijn"

Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren

Ook meet de gemeente met twee maten, vinden de demonstranten. Voor eigen inwoners gelden strenge regels ten aanzien van vergunningen en bouwvoorschriften. Terwijl die niet lijken te gelden voor de komst van het asielzoekerscentrum.

Gemeenteraadslid Erik Pieter Vlaanderen van Wij Gooise Meren - de grootste partij in de gemeenteraad - die aanwezig is tussen de tegenstanders, vindt dat niet kunnen. Regels moeten voor iedereen hetzelfde zijn. Ook is hij van mening dat de geboden ruimte aan de Rijksweg te klein is voor 150 mensen. Vlaanderen laat weten begrip te hebben voor de bewoners en hun standpunt.

Begrip bij ambtenaren

De ambtenaren hebben over het algemeen begrip voor de protestactie. Ze vinden het ook niet erg dat ze moeten omlopen. "Dat is goed voor de stappenteller", zegt de dame achter de ontvangstbalie. Ook zij heeft begrip voor de demonstranten, net als een andere medewerker van de gemeente die zijn fiets nu ergens anders moet parkeren.

Burgemeester Han ter Heegde heeft uiteindelijk met de boze bewoners gesproken. "Demonstreren mag, blokkeren niet. We gaan even koffie drinken met elkaar en dan moet het over zijn", aldus Ter Heegde.

Nadat hij kalm en vriendelijk de actievoerders te woord heeft gestaan, is de protestactie ook eigenlijk voorbij. Niet duidelijk is geworden of de noodopvang er nou gaat komen en zo ja: wanneer? Wel is duidelijk dat de protesten door zullen gaan, zolang de plannen op tafel liggen.