Start van hoofdcontent
nl

Petitie tegen komst AZC Naarden; bewoners stellen locatie in Bussum voor

11 juli 2024, 11.31 uur · Aangepast 11 juli 2024, 12.42 uur · Door Petra de Beij

De petitie tegen de komst van een noodopvang in de Witte Toren in Naarden is in een korte tijd ruim duizend keer ondertekend. De familie Merks, directe buren van het toekomstige AZC, hebben de petitie en een brief overhandigd aan burgemeester Han Ter Heegde. In deze brief doen ze het voorstel de noodopvang naar Bussum te verplaatsen.

Overhandiging petitie tegen komst AZC - Foto: NH Gooi

De opstellers van de petitie zijn zelf binnen de gemeente Gooise Meren op zoek gegaan naar een andere locatie waarvan zij denken dat het aan de eisen van het COA voldoet: het oude Hema-pand aan het Julianaplein in Bussum. In de buurt van winkels, openbaar vervoer en scholen. De ondertekenaars geven aan dat Naarden te klein is voor de opvang van 150 vluchtelingen en dat de gemeente Gooise Meren in de grotere kern Bussum meer draagkracht en draagvlak kan vinden.

Draagkracht in Bussum

Tien locaties zijn er door gemeente Gooise Meren aangeboden aan het COA, maar geen van deze plekken zijn als geschikt beoordeeld voor de opvang van 150 asielzoekers. Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) hanteert strikte eisen en wees de aangeboden panden af. Het elfde pand, Rijksweg 81 in Naarden, bleek wel geschikt als opvanglocatie. 

Omwonenden van die locatie maken zich zorgen over de eigen veiligheid, maar ook over die van de vluchtelingen zelf. Ze zijn bang dat de opvang in tenten/paviljoens en het 'te verwachten gebrek aan zinvolle dagbesteding' voor veel mensen 'een uitzichtloze, mensonterende situatie zal worden'.