Start van hoofdcontent
nl

Lucas (7) en Joey (8) worden zomaar in het water geduwd: 'Gelukkig net zijn A-diploma'

11 juli 2024, 06.16 uur · Aangepast 11 juli 2024, 14.00 uur · Door Michiel Baas

Er is flink wat onrust ontstaan in de Hoornse wijk Kersenboogerd, waar verschillende kinderen de afgelopen tijd in de sloot zijn geduwd. Zo werden vrienden Lucas (7) en Joey (8) maandag door jongeren met een smoes naar de slootkant gelokt en vervolgens op een nat pak getrakteerd. "Dit is zinloos geweld en moet stoppen."

Joey (8) en Lucas (7) werden in het water geduwd - Foto: NH Media / Tom Jurriaans

Verschillende ouders uit de Hoornse wijk maken op sociale media melding van kinderen die in het water zijn beland. Eén van hen is de Hoornse Chantal Himmelreich-Oliveira Koopmans, die haar zoon Lucas (7) maandag onder het kroos thuis zag komen, met enkele schrammen op zijn rug. "Hij was verdrietig en ook erg geschrokken." 

Lucas speelde samen met zijn vriendje Joey (8) buiten, toen het duo naar de waterkant werd gelokt. Chantal: "Een jongen vertelde dat hij geld kwijt was. Lucas weet dat hij niet bij het water mag komen, maar is ook erg open en behulpzaam. Dus gingen ze toch helpen." Die instelling moesten ze bekopen met een nat pak.

"Straks gebeurt er wel iets ernstigs met een kind..."

Chantal - moeder van Lucas (7), die in het water werd geduwd

Met behulp van een buurvrouw kwam het duo uit het water, ook omdat de ondiepe gracht een trappetje heeft. "Lucas heeft net een paar maanden zijn A-diploma, gelukkig maar. Straks gebeurt er wel iets ernstigs met een kind, daar moet je toch niet aan denken? Dit zijn geen normale pesterijen." 

Lucas zat onder de schrammen, Joey kneusde zelfs zijn stuitje, doordat hij eerst op de kant terecht kwam. Hij slikt pijnstillers en bovendien is zijn smartwatch stuk. Chantal: "Naast het feit dat ze erg geschrokken zijn, krijgt het vertrouwen in mensen ook een knauw. Dit moet stoppen, het is gewoon zinloos geweld tegen jonge kinderen." 

'Contact met wijkagent'

De politie heeft inmiddels een telefonische melding ontvangen. Chantal en de moeder van Joey gaan aangifte doen bij de politie. Eerstgenoemde vermoedt dat een vast groepje van zo'n 4 a 5 jongens van rond de 13 jaar verantwoordelijk is. "De school is ook al op de hoogte gebracht en er is contact geweest met de wijkagent."

Tekst gaat verder onder de foto.

Er zijn al meerdere kinderen in het water geduwd in Hoorn - Foto: NH Media/Tom Jurriaans

Een ander slachtoffer is Keano, de 11-jarige zoon van Rody Römer uit Hoorn. In het voorbijgaan werden hij en zijn zusje Noëlle (8) twee weken geleden aangesproken door twee jongens, vermoedelijk tussen de 11 en 13 jaar. "Die jongens zeiden dat ze 20 euro waren verloren bij de waterkant en vroegen of mijn zoon wilde helpen zoeken. Hij is nogal beïnvloedbaar en zocht dus mee. Vervolgens werd hij zo de sloot in gegooid."

Keano is niet in het bezit van een zwemdiploma, maar kon wel naar de kant zwemmen. "Ik heb daarna de hele wijk doorgezocht, maar die gasten waren al verdwenen. Kinderen in de sloot duwen, dat is geen grapje meer. Het zal in hun ogen kattenkwaad zijn, maar ze overzien de gevolgen niet. Mijn dochter durft nu niet meer langs die plek te fietsen."