Start van hoofdcontent
nl

Op tijd thuis voor Oranje: debat over Museum Cobra vervroegd door halve finale EK

9 juli 2024, 15.47 uur · Door Jouri Bakker & Celine Sulsters

Het raadsdebat over de toekomst van Museum Cobra begint morgenavond een half uur eerder zodat ook Amstelveense politici op tijd voor de televisie kunnen zitten voor de halve finale van het EK met Oranje. Amstelveners kunnen het debat sowieso vanaf de bank volgen. De livestream start om 19:00 uur.

Cobra Museum Amstelveen - Foto: ANP

De eindtijd van het debat is nu 20:30 uur, waardoor raadsleden nog een half uur hebben om zich naar huis te haasten voor de aftrap. Oranje neemt het in Dortmund op tegen Engeland.

Het debat gaat over de toekomst van het noodlijdende Museum Cobra, waar de politiek al maanden over praat. Het museum presenteerde vorige maand een nieuw reddingsplan, nadat de gemeenteraad de eerste in november vorig jaar afwees

Snel een besluit

Het nieuwe bestuur van het Cobra vroeg de gemeente vóór het zomerreces een besluit te nemen over de subsidieaanvraag van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar. Mogelijke investeerders zouden namelijk meer zekerheid willen. Daarnaast hoopte ze dat de gemeente een streep wil zetten door de huurschuld en mee wil betalen aan de verbouwing van het pand.

Het museum wil zich in de toekomst voornamelijk gaan richten op drie doelgroepen: gezinnen, de internationale gemeenschap van Amstelveen en op vijftigplussers. "In het verleden werd op alles geschoten, nu brengen we meer focus aan", vertelde museumbestuurslid Carl Stal eerder aan NH. Momfluencers moeten gaan helpen om meer jeugd naar het museum te trekken.

Met het nieuwe plan wil Museum Cobra een 'toonaangevend en eigentijds' museum worden dat wordt geïnspireerd door het oorspronkelijke gedachtegoed van de Cobra-beweging. Morgen krijgen raadsleden de kans om op het plan te reageren.