Start van hoofdcontent
nl

Sander uit Aalsmeer heeft MS, toch loopt hij de Nijmeegse Vierdaagse: 'Nu kan het nog'

9 juli 2024, 10.10 uur · Aangepast 9 juli 2024, 13.28 uur · Door Jessie Eickhoff

Sander Hilhorst (36) kreeg zeven jaar geleden de diagnose multiple sclerose (MS). Sindsdien staat de Aalsmeerder positiever in het leven en 'haalt hij eruit wat erin zit'. Met zijn deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse wil hij zichzelf uitdagen, maar ook geld inzamelen voor onderzoek naar de (tot nog toe) ongeneeslijke ziekte. 

Zwager Patrik en Sander oefenen tijdens de Amersfoortse Tweedaagse - Foto: Sander Hilhorst

Sander kreeg zeven jaar geleden aan de rechterkant van zijn lichaam spiertrekkingen en pijn. Er zaten plekjes op zijn hersenen, bleek uit een MRI-scan. "Na de diagnose zag ik het even heel somber in. Mijn toekomstbeeld veranderde. Ik zag voor me dat ik verlamd zou raken en in een rolstoel zou belanden."

Zijn doemscenario is de afgelopen zeven jaar niet uitgekomen. Integendeel, door zijn medicijnen heeft Sander geen spiertrekkingen en spasmen meer. Wel heeft hij nog steeds pijn en is hij eerder vermoeid. "Ik ben sindsdien blijer met wat ik kan. Dat is geen vanzelfsprekendheid meer. Ik sport sindsdien ook een stuk meer, nu kan het nog."

Eruit halen wat erin zit

Hoe de toekomst eruit gaat zien, is nog een groot vraagteken. "Ik ben gelukkig nooit echt een vooruitdenker geweest. Het ziektebeeld van MS is heel divers en het verloop is niet te voorspellen, maar ik zie het positief in. Natuurlijk zijn er weleens mindere momenten. Ik probeer niet al te lang bij mijn ziekte stil te staan en uit het leven te halen wat erin zit."

Tekst gaat verder onder de video.

Ook bij de Nijmeegse Vierdaagse is Sander van plan om alles eruit te halen wat erin zit, zodat hij met het felbegeerde 4Daagsekruisje terug naar zijn woonplaats Aalsmeer kan vertrekken. Om dat te bemachtigen, wandelt hij elke dag 50 kilometer. "Ik ga vier dagen mijn stinkende best doen het uit te lopen", verzekert hij.

Zijn zwager Patrick Dijkstra loopt met de Nijmeegse Vierdaagse mee, die dit jaar van dinsdag 16 juli tot en met vrijdag 19 juli plaatsvindt. Met hun lange wandeltocht halen ze geld op voor het Nationaal MSfonds. "MS kan geremd worden met medicatie, maar het is niet te genezen", vertelt Sander. "Onderzoek is dus echt nodig,"

Wereldwijd zijn er 2,5 miljoen mensen met MS en in Nederland zijn er meer dan 25.000 mensen. De ziekte ontstaat meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar.

Signalen van en naar de hersenen

Doordat er bij mensen met MS iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Functies kunnen daardoor verstoord raken.

Welke functies verstoord worden, is afhankelijk van waar de ontsteking in het centrale zenuwstelsel zit. Veel voorkomende symptomen bij MS zijn slecht zien, duizeligheid, tintelingen, verlammingen, vermoeidheid en cognitieve problemen.