Start van hoofdcontent
nl

Vakantietijd

8 juli 2024, 14.27 uur · Aangepast 8 juli 2024, 17.26 uur
Door Erik Bout · Foto: WEEFF

Vakantie. Het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten stranden, schilderachtige dorpjes en het zalige nietsdoen - 'dolce far niente'. Maar wat betekent vakantie nu eigenlijk nog in onze hectische wereld waarin wij altijd bereikbaar zijn? De magie van vakantie, ooit een kostbare onderbreking, lijkt te vervagen tot een vluchtige schaduw van zijn vroegere glorie.

Voor velen is vakantie de langverwachte beloning na maanden van noeste arbeid. Het is de tijd waarin we de sleur van alledag achter ons laten en ons onderdompelen in een andere realiteit. Maar de moderne vakantie kan, vreemd genoeg, vaak vermoeiender blijken dan het leven dat we tijdelijk verlaten.

De voorbereidingen zijn een kunst op zich geworden. Het vinden van de perfecte bestemming, het speuren naar de beste deals voor vluchten, hotels, B&B's of campings, en het zorgvuldig inpakken van koffers - het kan ronduit stressvol zijn. Onderzoek wijst uit dat 64% van de Nederlanders stress ervaart bij het plannen van een vakantie. En eenmaal op bestemming voelen we vaak de druk om elke minuut optimaal te benutten, wat resulteert in een overvol schema dat weinig ruimte laat voor werkelijke ontspanning.

En dan is er nog de technologie. In een tijdperk waarin we constant bereikbaar moeten zijn, voelen velen de onweerstaanbare drang om zelfs op vakantie hun e-mails te checken, berichten te beantwoorden en sociale media bij te houden. Maar moeten we altijd bereikbaar zijn? Eigenlijk niet. In principe staat het je vrij om níet te reageren buiten werktijd.

In Frankrijk hebben ze dit beter geregeld. Daar kregen werknemers in 2017 het recht om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers moeten duidelijk aangeven wanneer het toegestaan is om de telefoon uit te zetten. Dat helpt om werk en privé beter te scheiden, waardoor mensen echt kunnen ontspannen.

In Nederland is de situatie vaak minder gunstig. Veel werkgevers verwachten dat hun werknemers altijd bereikbaar zijn, zelfs tijdens vakanties. Dit creëert een constante onderhuidse spanning en verhindert dat werknemers volledig kunnen loskomen van hun werk. Het gevolg is dat we ons nooit volledig kunnen opladen, wat ten koste gaat van onze productiviteit en welzijn.

Toch blijft vakantie een essentieel onderdeel van ons leven. Het biedt ons de kans om nieuwe plekken te ontdekken, andere culturen te ervaren en ons wereldbeeld te verruimen. Misschien is het echter tijd om onze manier van vakantie vieren te herzien. In plaats van te streven naar de perfecte, activiteit-rijke reis, kunnen we proberen meer nadruk te leggen op rust en ontspanning.

Een opkomende trend is 'slow travel'. Hierbij nemen we de tijd om een plek echt te beleven, in plaats van gehaast van de ene toeristische attractie naar de andere te rennen. Het gaat om het verbinden met de lokale cultuur, het proeven van lokaal voedsel en het genieten van de eenvoudige geneugten van een nieuwe omgeving.

Daarnaast kan het helpen om bewust je telefoon af en toe uit te zetten tijdens de vakantie. Door de constante stroom van meldingen en updates te vermijden, kun je je beter concentreren op het moment. Dit kan aanvankelijk vreemd aanvoelen, maar de voordelen zijn groot. Zonder de constante digitale afleiding kun je echt genieten van je vakantie.

Het is ook waardevol om na te denken over wat vakantie voor jou persoonlijk betekent. Voor sommigen is het avontuur en het ontdekken van nieuwe plekken; voor anderen is het simpelweg een paar dagen doorbrengen in een rustige omgeving. Het belangrijkste is dat we onze eigen wensen en behoeften erkennen en respecteren.

Vakantie is uiteindelijk een tijd om op te laden. Om terug te keren naar ons dagelijks leven met nieuwe energie en een frisse blik. Het is een kans om te reflecteren op wat echt belangrijk is en onze prioriteiten opnieuw te overwegen. Misschien moeten we ons minder richten op het perfecte plaatje en meer op de kwaliteit van de ervaring zelf.

Dus laten we de kunst van vakantie herontdekken. Laten we onszelf toestaan om echt te ontspannen en los te laten. Of we nu kiezen voor een spannend avontuur of een rustige plek dichtbij huis, laten we streven naar een vakantie die ons niet alleen ontspanning biedt, maar ons ook inspireert en verfrist. Want uiteindelijk is de beste vakantie er een die ons helpt om beter in contact te komen met onszelf en de wereld om ons heen.

Laten we minder streven naar zoveel mogelijk doen en zien, maar ons meer richten op de verdieping van verbinding met onszelf en onze omgeving. Omarm dat voornemen en gebruik je vakantie om los te komen van de alledaagse hectiek en nieuwe energie op te doen. Want is dat niet waar het echt om draait? Prettige vakantie!