Start van hoofdcontent
nl

Tragedie in Ronde van Oostenrijk: Noord-Hollandse wielrenner Appel reageert op fataal ongeval

8 juli 2024, 07.00 uur · Aangepast 8 juli 2024, 19.29 uur · Door Thomas Brood

In de Ronde van Oostenrijk ging het zaterdag helemaal mis. In de afdaling van de Grossglockner verongelukte de Noorse renner André Drege. Wielrenner Stijn Appel uit Spanbroek reed de rittenkoers ook. "Ik kan mij niet voorstellen wat zijn familie en ploeg nu meemaken. Het is natuurlijk bizar als een familielid of collega er opeens niet meer is", vertelt Appel. 

Stijn Appel in het shirt van BEAT Cycling - Foto: NH Media

Zondag werd de rittenkoers voortijdig beëindigd vanwege het ongeval. Opvallend genoeg had het peloton zaterdag weinig in de gaten tijdens de koers. "Wij hebben er helemaal niets van meegekregen. Pas toen de meeste renners over de finish waren lazen wij op X dat er een renner was omgekomen. Ik zat in het peloton en wat ik heb gehoord is dat hij net voor ons over de top kwam. Eén iemand van mijn ploeg heeft een ambulance zien staan."

"Je gaat met 80 en 90 kilometer naar beneden en je hebt weinig tijd om te reageren"

wielrenner Stijn Appel

Gevaarlijke afdaling? 

De afdaling waar het ongeluk gebeurde staat volgens Appel niet te boek als gevaarlijk. "Wel een heel erg snelle afdaling, maar op supergoed asfalt. Er zitten niet heel veel scherpe bochten in. Als die er wel in zitten dan is de weg er erg breed. Je gaat met snelheden tussen de 80 en 90 kilometer naar beneden. Hierdoor is er weinig tijd om te reageren en je vertrouwt erop dat degene die voor je rijdt het goed doet."

Tekst gaat verder onder de post.

Het is het zoveelste dodelijke ongeluk in het wielrennen. Vorig jaar kwam de Zwitserse wielrenner Gino Mäder nog om het leven na eveneens een ongeluk in een afdaling.

Toch denkt Appel niet dat dit ooit gaat veranderen in het wielrennen. "Dat klinkt heel bot, maar op het moment dat je bij iedere afdaling hierover gaat nadenken dan is het wielrennen niet meer te doen."