Start van hoofdcontent
nl

Huizenprijzen Noord-Holland Noord extreem gestegen: wat is er aan de hand?

5 juli 2024, 18.00 uur · Aangepast 8 juli 2024, 19.28 uur · Door Jeroen Rooseboom de Vries

Nergens in Noord-Holland stegen de huizenprijzen het afgelopen kwartaal zo hard als in de Kop van Noord-Holland. Voor een stapel bakstenen met wat glas betaalde je daar de voorbije maanden 16,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat is er aan de hand met de huizenprijzen in Noord-Holland Noord?

In de hele provincie stegen de huizenprijzen hard. De regio Groot-Amsterdam zag, net als de Kop van Noord-Holland, een stijging van 16,1 procent. Dat blijkt uit verkoopcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Maar dat is een grote stad, in de meer landelijke gebieden van de Noordkop lijkt het de afgelopen juist leeg te lopen. De bevolking vergrijst, voorzieningen verdwijnen en het heeft het imago dat het 'ver weg' ligt. 

Dat lieten de huizenprijzen ook zien: Den Helder was vorig jaar de 'goedkoopste' gemeente van de provincie om een huis te kopen, met een gemiddelde verkoopprijs van 263.000 euro. Bijna alle gemeenten ten noorden van Alkmaar hoorden bij de goedkopere gebieden van Noord-Holland. 

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Noord-Holland Noord was het afgelopen kwartaal 425.000 euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van 16,1 procent. Ook al is die stijging de grootste van de provincie, Noord-Holland Noord blijft gemiddeld de 'goedkoopste' regio om een huis te kopen.

Tekst gaat verder onder de infographic.

Dat de gemiddelde verkoopprijs van huizen in het noorden van de provincie zo hard gestegen is, heeft volgens makelaar Ramon Stoffer, oprichter van Westfries Goed Makelaars in Hoorn en woningmarktspecialist, een simpele reden.

In Noord-Holland Noord worden veel verschillende typen woningen verkocht. Dat zijn vaak relatief grote huizen, zoals vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en tussenwoningen. Die zijn van zichzelf al duurder dan appartementen, die vooral in grote steden worden verkocht. En in Noord-Holland Noord ontbreekt het juist aan appartementen vergeleken met een grote stad. 

De grote, dure woningen, werden het afgelopen kwartaal veel verkocht vanwege het tekort aan tussenwoningen. Daar komt bij dat de gemiddelde prijs per vierkante meter van vrijstaande woningen in de Kop van Noord-Holland een stuk hoger ligt dan het gemiddelde in heel Nederland. Dat trekt dat de gemiddelde verkoopprijs flink omhoog, aldus Stoffer.

Ruimte in de regio

Hij concludeert dat Noord-Holland Noord in zijn algemeenheid minder betaalbaar is geworden voor woningzoekenden. "Wij zijn de overloopregio van de Randstad geworden, die grens verschuift naar boven. Die zat bij Purmerend, maar gaat omhoog."

Volgens Stoffer is dat logisch, omdat de regio door de A7 tegenwoordig goed bereikbaar is. "Maar dat betekent wel dat de wijken die daarbij in de buurt liggen steeds meer naar het prijsniveau van de Randstad gaan."

Tekst gaat verder onder de foto.

De Westfrisiaweg - Foto: NH Media

Is de regio ook aantrekkelijker geworden om te gaan wonen? Ja, zegt Stoffer. De bereikbaarheid van het gebied is de laatste jaren enorm verbeterd. "Kijk naar de Westfrisiaweg. Daardoor ben je vanuit Hoorn binnen een kwartier in Enkhuizen. Dat heeft een aanzuigende werking voor de wijken en dorpen die vroeger goedkoper waren. En door de verbeterde A.C. de Graafweg zit je snel op de A7, waar je eerst een tijd bezig was."

Steeds meer mensen kiezen daardoor voor een huis in Noord-Holland Noord. "Je kan hier voor hetzelfde geld als een appartementje in de stad, een twee-onder-een-kapwoning hebben. Maar mensen kiezen niet voor de regio om goedkoper te kunnen wonen, maar om überhaupt ergens te kunnen wonen."