Start van hoofdcontent
nl

Hoorns stadhuis is bijna weer klaar voor gebruik: blik op 1,5 jaar verbouwen

8 juli 2024, 06.41 uur · Aangepast 9 juli 2024, 09.34 uur · Door NH

De verbouwing van het stadhuis van Hoorn is bijna afgerond. Over twee weken kan het weer in gebruik worden genomen. In 1,5 jaar tijd is het bestaande gebouw gerenoveerd en verduurzaamd, en is er een nieuw deel aangebouwd. NH kreeg een unieke inkijk tijdens die werkzaamheden. 

Stadhuis Hoorn - NH Nieuws

Dat er wat moest gebeuren aan het stadhuis, daar was in 2020 iedereen het over eens. Het gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Uiteindelijk werd het besloten om geen heel nieuw stadhuis te bouwen, maar het huidige te renoveren. Een keuze die door de meerderheid van de Horinezen werd ondersteund, zo bleek eerder uit onderzoek van NH en WEEFF

Bedacht op tekening is nu werkelijkheid

In 2022 begonnen de werkzaamheden en filmmaker Jos Bierings volgde die van dichtbij. Zo sprak hij met projectleider Piet van Kruistum die iedere dag vol verbazing keek, naar wat op papier was bedacht uiteindelijk werkelijkheid werd. "Ik vind het heel vet dat je dit soort simpele kalktekeningen hebt. En dat je hier dan uit het raam kijkt en dan staat het er gewoon."

Ook voor architect Erik van Wel was het een bijzondere opdracht. Het waren zijn voorgangers van BRTArchitecten die het stadhuis in de jaren 70 van de vorige eeuw hebben ontworpen. "Ik wilde het verschrikkelijk graag doen. Ik ben goed gaan kijken waar het bestaande gebouw op gebaseerd is. Een compact gebouw van opzet, waardoor je elkaar altijd wel tegenkomt."

Tekst loopt door.

Van Wel is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Een idee dat ontstond tijdens een fietsrit op vakantie in Frankrijk. "Ik heb altijd wel papier en een pennetje bij me. En toen ik thuiskwam na de fietstocht heb ik de schets gemaakt. Ik had bedacht dat het nieuwe gebouw lijkt te groeien uit het bestaande."

De bouwwerkzaamheden verliepen voorspoedig. Zelfs zo goed, dat het gebouw een maand eerder open kan dan gepland. "En ook nog eens binnen het budget (26,8 miljoen euro, red.), dus hier staat een blije wethouder", vertelt wethouder Arthur Helling, verantwoordelijk voor de renovatie.

Materialen hergebruikt voor verbouwing

Het pand is verduurzaamd met klimaatbeheersingssysteem en zonnepanelen. En ook zijn materialen hergebruikt. "Het houtwerk komt uit het voormalige KPMG-gebouw in Amstelveen. En ook het meubilair is voor een deel tweedehands, opgeknapt en niet van nieuw te onderscheiden."

Voordat het gebouw op maandag 22 juli weer open gaat worden de laatste puntjes op de i gezet. "Ik ben eigenlijk opgelucht als de maandag na de verhuizing alles werkt. En als de mensen binnenkomen en denken: dit is een vette plek om te werken. Dat is waar ik het voor doe."

De reportage is ook vanaf 17.11 uur (en in herhaling) te zien op tv bij NH. Een productie van Story2tellmedia in opdracht van NH Media, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn.