Start van hoofdcontent
nl

Burgemeester Pijl geïnstalleerd als officiële beschermheer harddraverijvereniging

11 juni 2024, 17.17 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Burgemeester Michiel Pijl van gemeente Medemblik is vanmiddag benoemd als officiële beschermheer van de harddraverijvereniging Prins Hendrik. "Ik mag nu in een lange traditie staan van opeenvolgende burgemeesters die beschermheer waren van de harddraverij."

Waar het beschermheerschap alle jaren stilzwijgend is doorgegeven op iedere nieuwe burgemeester in de gemeente, besloot het huidige bestuur dat zij dit willen veranderen. Michiel Pijl werd daarom na zijn aanstelling gevraagd om de functie te vervullen, waar hij positief op geantwoord heeft. Met paard en wagen is het bestuur van Prins Hendrik vanmiddag vertrokken naar het gemeentehuis in Wognum, waar de burgemeester vervolgens met een kleine ceremonie officieel geïnstalleerd is.

"Ik ben blij en vereerd om beschermheer te zijn van de harddraverijvereniging Prins Hendrik", zegt burgemeester Pijl. "Er is mij officieel een speld overhandigd die hoort bij het beschermheerschap. De harddraverij en het voorafgaande weekend betekenen veel in Medemblik en vormen een prachtige traditie in de stad."

118 jaar oude traditie voortgezet

Sinds de eerste editie van de Medemblikse harddraverij in 1842 heeft Prins Hendrik altijd kunnen rekenen op steun van de burgemeester. "Tijdens de ledenvergadering van 1906 vond het toenmalige bestuur dat het de hoogste tijd was dat de burgemeester van Medemblik een formele status kreeg binnen de vereniging", zegt huidige voorzitter Hans Nipshagen van Prins Hendrik.

"Er werd aan de leden voorgesteld om het beschermheerschap van de vereniging aan te bieden. Dit werd met luid applaus door de leden ontvangen. De toenmalige burgemeester Jongejan Winkel was gevoelig voor de hem bewezen eer en aanvaardde het ereambt."

Ook Pijl is dus vereerd met deze titel. "Ik wens de organisatie succes met de voorbereidingen. Samen met velen kijk ik uit naar de derde maandag in september!', sluit hij af.