Start van hoofdcontent
nl

Beatles revival in Blokker tijdens B-day

10 juni 2024, 10.27 uur · Aangepast 10 juni 2024, 14.26 uur
Door Erik Bout · Foto: WEEFF

In Blokker stond alles dit weekend in het teken van het legendarische optreden van The Beatles, zestig jaar geleden in de veilinghal. De organisatie van Historisch Blokker had alles in het werk gesteld om op uiteenlopende manieren een zo optimaal mogelijk beeld te geven van de komst van de populairste band aller tijden, ooit naar Blokker gehaald door Ben Essing. Een jaar geleden al was men begonnen met het zetten van de eerste stappen om hier een feest van te maken.

Al voor 10.00 uur kwamen de eerste bezoekers zaterdag aangelopen. Sommigen iets minder snel als toen. Maar de bezoekers van weleer, degenen die er toen niet bij waren omdat ze nog te jong waren, en andere geïnteresseerden waren gekomen om herinneringen op te halen en wellicht oude bekenden tegen het lijf te lopen. En uiteraard weer de muziek van The Beatles te horen in deze bijzondere ambiance.    

Rondrit met Volkswagen Kevers / Beetles

Om 9.50 uur werd de vlag gehesen bij het fameuze Beatles-monument tegenover de veiling. Vier klaarstaande Blokkerse Volkswagens (ook bekendstaand als 'Kevers' ofwel 'Beetles') vertrokken aansluitend voor een rondrit door Ooster- en Westerblokker. Het vormde de start van 'Beatles in Blokker Experience' in het veilinggebouw.

Afmijnzaal

In de zogeheten Afmijnzaal met op de veilingbankjes gouden bordjes met namen als Gerard Hoffer, Joop Dontje, Ben de Haan, Jos Botman en anderen werden unieke films vertoond en een fantastisch beeld gegeven van het gehele Blokker-Festival van 1964. Op de beelden - onder andere gemaakt door Cor Molenaar - zien we o.a. de aankomst van The Beatles in Blokker in limousines en veel publiek langs de weg dat een glimp hoopt op te vangen van 'The Fab Four' uit Liverpool.

Na een begroeting richting belangstellenden op straat werd de groep direct doorgeleid naar de speciaal voor hen ingerichte ruimte, alwaar ze zich konden voorbereiden op de beide optredens, wat konden eten en tot rust komen. 

Beatles-café

In de tot Beatles-café omgetoverde veilingkantine kon worden deelgenomen aan de Beatlesquiz, met voor de kenners - en dat waren er veel - niet al te moeilijke vragen. De doorlopende Beatlesquiz was op touw gezet met multiple choicevragen als "Wie was de vervanger van Ringo Starr?", waarbij ook een Beatlesnummer in het Chinees werd gezongen en geraden moest worden welk lied ten gehore werd gebracht. De scores van de deelnemers werden keurig bijgehouden en de winnaars kregen een poster mee van de aankonding van de concerten. 

In de expositieruimte was er volop gelegenheid om een zeer uitgebreide hoeveelheid foto's te zien ter gelegenheid van het bezoek van The Beatles aan Nederland, ondermeer van hoffotograaf Lesly Bryce. Daarnaast bestond de mogelijkheid om boeken aan te schaffen voor de gedenkwaardige prijs van € 19,64 (het jaartal van het optreden).

The Cavern Beatles

Zowel 's middags als 's avonds waren er optredens van The Cavern Beatles, de Beatles tribute band uit Liverpool. Een twee uur durende show waarin alle oude hits konden rekenen op veel enthousiasme. Vrijwel iedereen genoot van de vele bekende nummers uit de beginperiode van The Beatles, uitgevoerd door muzikanten die regelrecht uit de jaren zestig leken te zijn weggelopen met hun beatleskleding en beatleskapsel.

Uiteraard speelden de mannen alle nummers die 60 jaar geleden in Blokker werden uitgevoerd. De vele meezingende bezoekers wisten de teksten nog altijd van begin tot eind op te dreunen. The Cavern is overigens de naam van de club in Liverpool waar The Beatles in hun beginperiode veelvuldig optraden.

Bewuste keuze

Dat niet was gekozen voor de uit Nederland afkomstige The Analogues - waarvan overigens twee leden in de zaal aanwezig waren - kwam voort uit het gegeven dat deze groep weliswaar het dichtst bij de sound van The Beatles komt en dat van een uitzonderlijk niveau, maar dat hun repertoire bestaat uit later materiaal.

The Cavern Beatles werden meer geschikt geacht om er een kloppend feest van te maken. Dat gebeurde ook. Er werd gedanst, gezongen en genoten. Het optreden was dan ook een uitstekende afsluiting van een uitermate geslaagde jubileumdag ter herinnering aan het meer dan gedenkwaardige optreden van The Beatles in Blokker.

Mede-organisator Barry Jonker en tevens schrijver van het boek '60 jaar Beatles in Blokker – Op Hoop Van Zegen' - een reconstructie van deze bijzondere gebeurtenis in 1964 - voorspelde dat de aanwezigen aan het eind van de dag geen Beatlesmuziek meer zouden kunnen horen. Maar dat bleek mee te vallen.