Start van hoofdcontent
nl

Joodse Jules en Palestijnse Mahmoud staan voor de klas: "Laten zien dat we naast elkaar zitten"

9 juni 2024, 12.18 uur · Aangepast 9 juni 2024, 15.48 uur · Door NH Nieuws/WEEFF

De Joodse Jules (38) en Palestijnse Mahmoud (32) voetballen al een tijdje met elkaar als de oorlog in Gaza uitbreekt. Ze praten er veel over en besluiten al snel hun gesprekken voor de klas te houden. "Voor leerlingen is het goed om te zien dat een Palestijn en een jood gewoon naast elkaar kunnen zitten."

Joodse Jules en Palestijnse Mahmoud: voetbalvrienden samen voor de klas - Foto: Weeff/Sander Huisman

Langzaam vult het lokaal in het RSG Enkhuizen zich met leerlingen uit 2 havo. Mahmoud en Jules zitten al klaar in een kring. “Ik heb al sinds de basisschool niet meer in de kring gezeten!” zegt een leerling. De kring is bewust gekozen: de twee voetbalvrienden komen hier niet om voorlichting te geven, maar om in gesprek te gaan over het jodendom, de islam en de oorlog in Gaza. De attributen en boeken op de tafel fungeren als gespreksstarters. 

De heren stellen zich kort voor. Mahmoud is in Palestina geboren en Jules in Nederland. Hij is joods en heeft een aantal jaar in Israël gewoond. Het duo deelt papiertjes uit. Leerlingen schrijven op waar ze aan denken bij het jodendom en de islam. Vooroordelen, vragen en associaties. 'Anne Frank' wordt opgeschreven, 'Synagoge', maar ook 'halal' en 'haram'.

'Wat vinden jullie van de oorlog in Gaza?', vraagt een van de leerlingen. Mahmoud kan zich er echt boos om maken, vertelt hij. "Het is heel erg wat er nu gebeurt, ik word er boos en verdrietig tegelijk van." 

Mahmoud en Jules proberen de ingewikkelde en lange geschiedenis uit te leggen. Wat vooral in hun woorden doorschemert, is dat ze het liefst voor zich zien dat er vredig wordt samengeleefd in het gebied. 

Betere vrienden

Ook al verschillen Mahmoud en Jules soms van mening, ze blijven toch in gesprek met elkaar, vertellen ze. Ze zijn sinds 7 oktober zelfs betere vrienden geworden. "Voor leerlingen is het ook goed om te zien dat een Palestijn en een jood gewoon naast elkaar kunnen zitten. Dat is op zich al genoeg, dat ze dat zien."