Start van hoofdcontent
nl

"Kom ons helpen", moestuin voor Gooise voedselbank heeft meer vrijwilligers nodig

8 juni 2024, 20.28 uur · Aangepast 8 juni 2024, 22.05 uur · Door Redactie

De moestuin voor de voedselbank Gooi en Vechtstreek is dringend op zoek naar extra handen. Vrijwilliger Mart Mulder roept via NH Helpt op om nieuwe vrijwilligers te werven, zodat de levering van verse, biologische groenten aan de voedselbank kan doorgaan. "Je hoeft niets van tuinieren te weten. Je moet het alleen leuk vinden om met je handen in de aarde te wroeten."

Moestuin in Huizen - Foto: NH Nieuws

De vrijwilligers van de moestuin leveren groente aan de voedselbank in 't Gooi. Het werk bestaat uit veel verschillende dingen, vertelt Mart. "We zaaien eerst de plantjes bij de kas in Blaricum, dan zetten we ze op het land in Huizen. Dat moet wel eerst geschoffeld worden. En daarna oogsten, natuurlijk."

Met de groentes die van de moestuin afkomen, maken de vrijwilligers een hoop Gooise gezinnen blij. Al zijn dat er de laatste jaren wel minder geworden, zegt Mart. "We komen van zo'n zeshonderd, we zitten nu op 207." Die daling lijkt positief, zou je denken. "Maar als je hoort dat er nog steeds een miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens leven, dan is dat raar", vindt Mart.

"We staan tussen maart en oktober op het land", vervolgt hij. Toch hoeven de vrijwilligers met hondenweer niet het land op. "We laten ons sturen door het weer. Als het plenst, slaan we een dagje over. Tenzij de plantjes het echt nodig hebben, dan maken we een uitzondering."

"We doen alles biologisch, dus de mensen krijgen echt gezond eten"

Mart Mulder, vrijwilliger bij moestuin voor Gooise voedselbank

Om dat werk voort te kunnen zetten, zijn nieuwe vrijwilligers nodig. Nu zijn er tien mensen die regelmatig komen helpen, en nog zo'n vijftien mensen die soms komen. "We zouden nog wel zes tot acht mensen erbij willen hebben. Dan kun je namelijk goed het onkruid bestrijden, want we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. We doen alles biologisch, dus de mensen krijgen echt gezond eten. Ze klagen wel eens dat er een beetje zand aan zit, maar dan zeg ik dat ze mogen kiezen tussen zand of allerlei troep."

Groene vingers niet vereist

Het is voor potentiële vrijwilligers niet belangrijk dat ze al groene vingers hebben, aldus Mart. "Je hoeft niets van tuinieren te weten. Je moet het alleen leuk vinden om met je handen in de aarde te wroeten." 

Het werk kost zo'n twee uurtjes per week en het is niet bepaald zwaar, volgens Mart. Het omploegen aan het einde van het seizoen wordt namelijk gedaan door het Goois Natuurreservaat. "We hebben een hele gezellige ploeg en het is fijn om buiten te zijn als het lekker weer is. Waarom zou je binnen blijven zitten? Kom ons helpen", besluit de vrijwilliger.

Wil jij de handen uit de mouwen steken en een handje helpen bij de moestuin? Neem dan contact op met de Gooise voedselbank.