Start van hoofdcontent
nl

Wie zijn toch de moeder en haar kinderen op dit onafgemaakte schilderij?

9 juni 2024, 10.30 uur · Aangepast 10 juni 2024, 11.35 uur · Door Jeroen Rooseboom de Vries

Hans Heitz heeft een bijzondere missie: de kunsthandelaar is namens kleinzoon Gijsbrecht van de Loosdrechtse kunstenaar Dirk Smorenberg op zoek naar de familie op een onafgemaakt schilderij. "Het lijkt ons ontzettend leuk als we het werk kunnen teruggeven aan die familie."

Wie is de familie op dit onafgemaakte schilderij? - Foto: Aangeleverde foto

Hans kwam het schilderij op het spoor toen hij werd benaderd door kleinzoon Gijsbrecht. De kunsthandelaar kocht twee schilderijen van de bekende schilder Dirk Smorenberg van hem. "Maar toen hij bij mij thuis kwam, had hij nog een derde schilderij meegenomen. Dat was dit familieportret, die hij had geërfd van zijn opa", vertelt Hans bij NH Helpt. 

De kunstenaar heeft het schilderij nooit kunnen afmaken, omdat hij in 1960 op 77-jarige leeftijd overleed. Het is een van de laatste schilderijen waar hij aan heeft gewerkt.

Op het schilderij is een moeder met drie jonge jongens te zien. "Het schilderij is nog niet klaar, want een van de armen van het jongste kind is niet afgeschilderd. Voor de rest ziet het er wel vrij af uit. Het is een heel aandoenlijk schilderij", vindt de kunsthandelaar van Kunsthandel Bruning Heintz in Amsterdam.

Jongens zijn mogelijk nog in leven

Hans denkt dat dit schilderij in opdracht is gemaakt, omdat kunstenaar Smorenberg niet vaak mensen schilderde. Hij was meer van de stillevens rond de Loosdrechtse plassen. "Het rare daarvan is wel dat de familie op het portret zich nooit heeft gemeld toen hij overleed", aldus de kunsthandelaar. 

Het is volgens Hans goed mogelijk dat de drie jongens die op het portret staan nog in leven zijn, omdat het schilderij 64 jaar geleden werd geschilderd. Hij schat hun leeftijden nu tussen de 70 en 80 jaar oud. "Het lijkt ons ontzettend leuk als we het werk kunnen teruggeven aan die familie."

Kijk in de afbeelding hieronder naar het volledige schilderij. Tekst loopt door.

Wie is de familie op dit onafgemaakte schilderij? - Foto: Aangeleverde foto

Hans denkt niet dat het schilderij erg veel zou opleveren als het nu geveild zou worden. "De waarde zit vooral in de emotionele waarde. Dat heb je vaker met portretten, dat is voor andere mensen minder interessant. Maar voor deze familie zou het echt heel erg leuk kunnen zijn. Misschien weten de jongens op het portret nog wel dat ze geschilderd zijn destijds. Vandaar dat we het heel graag willen teruggeven."

Weinig aanknopingspunten

De handelaar zegt dat er weinig aanknopingspunten zijn voor wie er op het schilderij zou kunnen staan. "Wij weten hier echt heel weinig van. Wel kan ik zeggen dat alle drie de jongens blauwe ogen hebben en dat een van hen een overhemd aan heeft met daarop twee olifanten. Een andere jongen heeft een mooi spencertje aan, zoals dat toen gebruikelijk was. Ik raad de mensen aan goed naar de foto te kijken, want dat spreekt voor zich."

Het zou Hans erg goed doen als het lukt om de familie op te sporen. "Als er mensen zich melden, breng ik ze direct in contact met de kleinzoon van Dirk Smorenberg. Dan moeten ze het onderling uitzoeken. Misschien geeft hij het wel weg, volgens mij staat hij daar wel voor open."

Denk jij te weten wie de familie is op het schilderij? Of sta je er misschien zelf wel op? Neem dan via deze pagina van NH Helpt contact op met Hans. 

Luister hieronder het interview met Hans Heintz bij NH Helpt terug.