Start van hoofdcontent
nl

Automobilist schept scooter op beruchte Aalsmeerse rotonde, buurman verleent eerste hulp

8 juni 2024, 09.01 uur · Aangepast 8 juni 2024, 12.14 uur · Door Jouri Bakker

Bij een botsing tussen een auto en een scooterrijder op één van Aalsmeers beruchte rotondes van de Burgemeester Kasteleinweg (N196) is de scooterrijder hard onderuit gegaan. De betrokkenen hebben het ongeluk zonder grote kleerscheuren doorstaan.

Auto schept scooter op beruchte Aalsmeerse rotonde - Foto: VLN

Dat zegt een bewoonster van een nabijgelegen woning die geregeld getuige is van ongelukken op de rotonde. Monique en haar gezinsleden hebben de afgelopen jaren meerdere keren slachtoffers van ongelukken bijgestaan. "In dit geval heeft mijn man geholpen", vertelt de bewoner aan NH. 

Het ongeluk gebeurde gisteravond rond 22.30 uur op de rotonde die de Dorpsstraat met de Burgemeester Kasteleinweg verbindt. "Ze waren gelukkig niet ernstig gewond", gaat Monique verder, "maar ze hebben goede schrik gehad." Beide betrokkenen zijn naar verluidt jongemannen van rond de 20 jaar.  

De politie kan die lezing niet bevestigen, zij zijn in het weekend alleen bereikbaar voor grotere incidenten. 

Fietspad in beide richtingen

Volgens getuigen wilde de automobilist vanuit de Dorpsstraat de rotonde oprijden, en heeft daarbij de scooterrijder op het fietspad over het hoofd gezien. Op dat deel van de rotonde mag het fietspad in beide richtingen worden gebruikt. 

De scooterrijder kwam door het ongeluk met een flinke smak op het asfalt terecht, maar bleek na controle door ambulancepersoneel alleen lichte verwondingen te hebben overgehouden aan de aanrijding. Wel zijn de auto en de scooter door de klap flink beschadigd.

Tekst gaat door onder de foto.

Auto schept scooter op beruchte Aalsmeerse rotonde - Foto: VLN Nieuws

Vanwege het grote aantal ongelukken op de rotonde van de Dorpsstraat en de andere rotondes van de Burgemeester Kasteleinweg zijn er vorig jaar maatregelen genomen. Zo is er meer bebording geplaatst en zijn de tekens op de weg verduidelijkt. Ook moeten buschauffeurs vanaf de Aalsmeerderbrug nu verplicht afremmen voordat ze de rotonde oprijden. 

Op de rotonde is aan de kant van de Dorpsstraat de begroeiing verwijderd, om automobilisten vanuit de Dorpsstraat beter zicht te bieden op het fietspad. 

Rotondes nog altijd zorgenkindjes

Toch zijn de rotondes nog steeds zorgenkindjes, zo bleek anderhalve week geleden tijdens een avond op het gemeentehuis van Aalsmeer. De gemeente had bewoners uitgenodigd om mee te denken over een nieuw 'verkeerscirculatieplan'. 

Veel bewoners uitten hun zorgen over de rotondes, waarbij vooral de busbaan werd gehekeld. De bus rijdt op vier van de vijf rotondes namelijk dwars over de rotonde en heeft voorrang op ander verkeer op de rotonde. Onderzoeksbureau DTV concludeerde eind 2022 al dat onder andere die situatie de verkeersveiligheid op de rotonde niet ten goede komt

De buurvrouw van de rotonde waar het gisteravond misging, zegt tegen NH dat het 'helse aantal van twee ongelukken per week' sinds de maatregelen van vorig jaar is afgenomen. "Maar er zijn nog steeds veel net-aan-situaties. En vooral het fietspad aan onze kant geeft nog steeds veel problemen."