Start van hoofdcontent
nl

Petitie om geliefde Amstelveense kapper te eren met eigen plein: "Dat verdient hij"

7 juni 2024, 14.31 uur · Door Jessie Eickhoff

Na de onverwachte dood van de geliefde Amstelveense kapper Jan Bartels is er een petitie gestart om het pleintje aangrenzend aan zijn kapperszaak naar hem te vernoemen. "Ik hoop vanuit mijn hart dat opa Jan een eerbetoon krijgt", vertelt Gina, achternichtje van de kapper en de drijvende kracht achter de petitie. 

Kapper Jan Bartels - Foto: Barbershop Jan Bartels

In zijn eigen geliefde kapperszaak - waar hij meer dan zestig jaar werkte - kreeg hij twee weken geleden een hartstilstand. Even later overleed hij op 83-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Inmiddels gaat een petitie rond om een stukje van de Lindenlaan naar hem te vernoemen. De kapperszaak - een echte familiezaak - zit vanaf 1959 aan dat plein.

Gina omschrijft hem als 'een bijzondere man'. "Iedereen was altijd welkom, met iedereen kon hij een leuk gesprek voeren, hij luisterde altijd. Als er iets was, kon je bij hem terecht. En hij maakte altijd leuke grapjes en ging dan zelf heel hard om lachen. Dat was nog leuker dan de grapjes zelf."

Tekst gaat verder onder de foto.

Als zestienjarige jongen werkte Jan Bartels al in de barbershop van zijn vader - Foto: Barbershop Jan Bartels

Jans klanten bezochten de familiezaak niet alleen voor een goede knipbeurt, maar ook om simpelweg een kopje koffie te drinken. Ook nodigde hij soms klanten uit om bij hem thuis te komen genieten van zijn Indische maaltijden. "Hij beschouwde zijn klanten als vrienden en andersom gold hetzelfde", vertelt Gina.

Een van die klanten is Yoram, die al sinds kinds af aan in de kapperszaak komt. Regelmatig ging hij even langs bij 'ome Jan' in de kapperszaak en zat daar dan uren met hem te kletsen. "Hij hield van moppen tappen en had echt zo'n bulderende lach. Hij werd een vertrouwenspersoon in mijn leven." 

In groten getale afscheid nemen

Nu Jan is overleden, wordt de kapperszaak - waar Gina's moeder Esther en tante Monique werken - nog steeds platgelopen. Zijn klanten wilden hun steun betuigen en daarom nodigde de familie hen vrijdagavond uit om in de kapperszaak afscheid van Jan te kunnen nemen, die daar in een halfopen kist opgebaard lag.

De klanten kwamen in groten getale. "Dat raakt me dan wel", vertelt Gina, die maandag op zijn begrafenis afscheid van hem heeft genomen. "Dat laat ook echt zien hoe geliefd hij was door heel Amstelveen en daarbuiten. En waarom hij een eerbetoon verdiend." De petitie is al bijna zevenhonderd keer ondertekend.

In de praktijk komt zelden voor dat bestaande straten van naam veranderen, met name vanwege het vele papierwerk. Zo werd na de dood van Peter R. De Vries geopperd de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam naar hem te vernoemen, maar is er uiteindelijk voor gekozen om dat te doen met een toekomstige straat in een nieuwe woonwijk op het terrein van de televisiestudio's in Aalsmeer.