Start van hoofdcontent
nl

Zuidermeer deze week centraal in podcast 'Tot in de Kern'

8 juni 2024, 13.56 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

West-Friesland bestaat uit zeven gemeenten en talloze kernen. Maar wat vertel je als iemand je vraagt waar je woont? Ben je een echte Enkhuizer, voel je je een Opmeerder, of zeg je dat je een West-Fries bent? In de podcast ‘West-Friesland – Tot in de Kern’ worden verschillende kleine dorpen en inwoners uitgelicht, met deze week: Zuidermeer.

Radiomakers Sander Huisman en Harold Boldewijn besloten een paar jaar geleden aandacht te geven aan de kleinere dorpen van West-Friesland. Want vaak weten we niet veel over de plekken met soms een paar honderd inwoners.

De tekst gaat verder.

In de aflevering van deze week staat Zuidermeer centraal. Dit dorp uit de gemeente Koggenland telt iets meer dan 550 inwoners, en is daarmee een van de kleinere plaatsen in de podcastserie. "Is er meer?", vraagt een inwoner met een knipoog zich af op de vraag wat er zoal in Zuidermeer te vinden is naast de Lourdeskerk. Maar dit blijkt uiteraard wel het geval.

Zo telt het kleine dorp een onder meer een voetbalvereniging, en wordt iedere vijf jaar tijdens de kermis een zeskamp gehouden. "Uit m'n hoofd is de vereniging in 1957 opgericht, toen het werd afgescheiden van Spierdijk", licht inwoner Marcel toe. "Bij het 25-jarig jubileum werd de eerste zeskamp gehouden. De verschillende straten strijden dan tegen elkaar."

Wil je weten of jouw woonplaats ook wordt uitgelicht in de podcast, of alle afleveringen van de serie alvast vooruit bekijken en luisteren? Bekijk dan hier aan welke dorpen aandacht besteed is.