Start van hoofdcontent
nl

Kunstwerken bekende Gooiers brengen recordbedrag op bij veiling

30 mei 2024, 11.09 uur · Aangepast 30 mei 2024, 11.27 uur · Door Pieter Witte

De kunstveiling waar zelfgemaakte stukken van bekende Gooiers zijn verkocht voor een goed doel heeft veel meer opgebracht dan gedacht. In totaal gingen zo'n 40 kunstwerken onder de hamer die gezamenlijk bijna 14.000 euro hebben opgebracht. Hoewel een paar werken 'terug het magazijn' in gingen, zaten er ook topcreaties bij waar bieders hard voor moesten strijden.

Kunstveiling in de raadszaal van Huizen - Foto: Pieter Witte

De expositie van kunstwerken die zijn gemaakt door bekende Gooiers, onder begeleiding van echte kunstenaars, is al een tijdje te zien geweest in Blaricum. En de laatste twee weken was de kunst te bewonderen in het gemeentehuis van Huizen.

Staaroperaties

De schilderijen, sculpturen en andere kunstzinnige creaties zijn deze week dan eindelijk geveild, waarbij de opbrengst bedoeld is voor een oogkliniek in Kenia. De staaroperaties die daar hard nodig zijn, kunnen artsen nu nog te weinig uitvoeren. Initiatiefneemster Marjolein Ronday vertelde na de veiling dat de bouw van de nieuwe kliniek al begonnen is. 

Onder bezielende begeleiding van ervaren veilingmeester Junior Zegger ging het bieden van start. Het bleek aan het begin van de avond dat het publiek nog een beetje moest opwarmen. Maar naarmate de veiling vorderde, trokken toeschouwers meer en meer hun portemonnee.

 

 

Gebrek aan talent

Omdat het veilen van 40 kunstobjecten nogal wat tijd vergt, maande de veilingmeester de presentator van het geheel zijn tussentijdse interviews wat in te korten. Met diens enthousiasme zou het anders nachtwerk worden.

Ondertussen gingen enkele werken weg voor een paar honderd euro. Maar bij het zevende werk liepen de biedingen op naar 600 euro, voor een lichtinstallatie.

De echte spanning kwam vlak voor de pauze bij het gezamenlijke werk van Hanneke Setz en 'sterrenmakelaar' Jacques Walch. Hoewel gezamenlijk? De makelaar is tijdens het maken van het werk door de kunstenares na zeven minuten al verzocht haar studio te verlaten, wegens gebrek aan talent.

Toen er op een gegeven moment duizend euro was geboden, ging er geroezemoes door de zaal. Maar het bod eindigde pas bij 1500 euro en daarmee bleek het schilderij het topstuk van de avond te zijn.

"Ja mevrouw, zwaaien kost geld vandaag"

Junior Zegger - veilingmeester

Een ander werk dat veel opbracht, was het schilderij van Jan Damen en Peter Kos. Na een emotioneel verhaal over zijn overleden vader, stelde Damen het werk ter beschikking aan de veiling.

Maar net toen het gekocht leek te zijn, kwam er nog een allerlaatste bieding binnen. Van de schilder zelf. Hij kocht het voor 1000 euro.

Klassieke fout

Tijdens de veiling bleek dat zwaaien naar bekenden gevaarlijk kon zijn. Een dame die haar hand opstak, kreeg van de veilingmeester te horen: "Ja mevrouw, zwaaien kost geld vandaag!" Bieden kon overigens ook online maar de thuiszitters moesten blijkbaar wel over geduld beschikken: de livestream liep namelijk een minuut achter.

Hierdoor visten sommige internetbieders achter het net. Een enkele keer is dit opgelost door het werk opnieuw in de veiling te brengen. Een dame die al een kunstwerk gekocht had, bleek bereid het af te staan aan een hogere online bieder. Het was immers voor het goede doel.

Lokale kunst eerst

Zo ging het er ook aan toe met het kunstwerk van Huizer burgemeester Niek Meijer. Een schilderij dat volgens de begeleidende kunstenares 'volledig uit het hart gemaakt was'.

Het werk deed het goed op de veiling en bracht 500 euro op. Maar even later bleek er nog een hogere bieding te zijn. Het werk kwam opnieuw in de veiling en ging dit keer voor 750 euro weg. Aan een zekere mevrouw Meijer.

Het leek op de veilingavond ook wel of de burgemeesters van Blaricum en Huizen hun best deden, ieder afzonderlijk, om de Huizer kunst in Huizen en de Blaricumse kunst in Blaricum te houden. Beiden deden in elk geval flink hun best tijdens de biedingen. Er is al grappend geopperd om een gezamenlijk museum te openen.