Toen de Beatles 60 jaar geleden optraden in het West-Friese dorp Blokker, waren de opa en oma van NH-journalist Michiel Baas daar aan het werk als vrijwilliger. Dat de bekendste band ter wereld in het piepkleine Blokker optrad, bleef hem fascineren. Hij dook in het verhaal en maakte, samen met NH-collega en Beatlesfan Tom Jurriaans, een documentaire.
"Het is net alsof Beyoncé nu zou optreden in Wijk aan Zee", vergelijkt Michiel. In 1964 ging The Beatles op wereldtour en kwam - naast optredens in onder andere Kopenhagen, Hong Kong en Sydney - terecht in een veilinghal in Blokker. Waarom precies daar?
NH-journalist Michiel Baas was eigenlijk niet eens een groot Beatlesfan. "Maar het verhaal vind ik heel wonderlijk", zegt hij. Dat zo'n wereldband in een dorp optrad, waar destijds maar 2.800 mensen woonden, ging bij Michiel niet meer snel uit zijn hoofd. "Dat zou nu never nooit meer gebeuren", zegt hij.
Tijdens hun zoektocht kwamen Michiel en Tom al snel uit bij de voorzitter van de Beatlesfanclub, Gert Elzinga. Gert deelde zijn kennis over de periode dat The Beatles kwamen en kende nog veel mensen uit die tijd. Mede dankzij hem zijn de twee mannen erachter gekomen hoe het kan dat The Beatles uiteindelijk wonderbaarlijk genoeg in Blokker terechtkwamen op 6 juni 1964. "Eigenlijk hebben we het met zijn drieën gedaan", zegt Michiel.
Er is al veel geschreven over het wonder in Blokker, toch leek Michiel het juist nu een goed moment om de documentaire te maken. Niet alleen omdat het volgende maand precies 60 jaar geleden is dat The Beatles naar Blokker kwamen, maar ook omdat de mensen die er toen aanwezig waren nu nog hun verhaal kunnen vertellen. "De mensen die toen 20 jaar waren zijn nu 80. Die authentieke verhalen kan je nu nog van ze horen."
Indrukwekkende verhalen
Dik een jaar geleden startten Tom en Michiel met hun film. Naast de hulp van Gert deden de twee ook verschillende oproepen op Facebook, om zo bij personen te komen die destijds aanwezig waren bij het concert. Met resultaat. "We kregen veel reacties."
In de documentaire komen verschillende mensen aan het woord: bezoekers, vrijwilligers en artiesten uit het voorprogramma. Eén van de vrijwilligers vertelt in de documentaire een grappig verhaal over hoe zij op de schoot van Paul McCartney terechtkwam.
Een bezoeker van het concert vertelt dat hij na het concert in Blokker zijn zoon had vernoemd naar de drummer, Ringo Starr. Zijn zoon overleed al op twintigjarige leeftijd. "We hebben een indrukwekkend interview gehad op de begraafplaats bij zijn zoon", vertelt Michiel.
Tekst gaat verder onder de foto.
De verhalen rondom de optredens van The Beatles in Blokker lijken eindeloos. Zo was de zaal tijdens het middagconcert maar half gevuld met publiek. "Door een fout van radiozender Veronica, die de helft van de kaarten had opgekocht, was maar de helft van de bezoekers uiteindelijk gekomen. Daardoor stonden er niet 7.000, maar 3.000 mensen in de zaal."
Uniek beeldmateriaal
Tom vertelt dat er ook materiaal in de documentaire is te zien, dat nog nooit eerder is vertoond. "Een man die destijds als technicus werkte in de veilinghal heeft tijdens het middagconcert stiekem materiaal opgenomen. Wij hebben meerdere fragmenten van die geluidsopname kunnen gebruiken voor de film."
Zelf zit Tom in een band en speelt geregeld muziek van The Beatles. "Je kan niet dichterbij The Beatles komen dan in die veilinghal te staan met mensen die erbij zijn geweest."
En die persoonlijke verhalen zijn ook precies wat Tom het mooist vindt aan hun film: "De vonk die je in hun ogen ziet als ze erover vertellen. Dan lijken ze geen dag ouder geworden. Destijds renden zij die hal binnen en nu lopen ze met een stok."
Voorvertoning
De documentaire werd woensdag al vertoond in besloten kring in Blokker aan leden van de Historische Vereniging van Blokker en andere mensen die hebben bijgedragen aan de film. Vanmiddag is de documentaire te zien vanaf 17.10 uur bij NH.
NH-documentaire 'The Beatles & het wonder van Blokker'
Op vrijdag 24 mei wordt de NH-documentaire 'The Beatles & het wonder van Blokker' uitgezonden. Hoe kon het gebeuren dat de beroemdste band ter wereld uitgerekend in het West-Friese tuindersdorp belandde? Hoe beleefden de bezoekers de unieke optredens en wat is 60 jaar na dato de nalatenschap van deze historische gebeurtenis? De documentaire is vrijdag vanaf 17.10 uur te zien op NH en bij de West-Friese Streekomroep WEEFF.