Start van hoofdcontent
nl

Gymjuf Annemarie (80) houdt ouderen fit, maar geldgebrek maakt haar lessen onzeker

21 mei 2024, 06.20 uur
Door Anne Klijnstra · Foto: NH/ Anne Klijnstra

Door in beweging te blijven, word je gezond oud. Het lijkt een waarheid als een koe als je de krasse ouderen bezig ziet tijdens een gymles in Schoorl. En het geldt ook zeker voor de gymjuf: Annemarie van Dam is inmiddels 80 en geeft nog altijd vol energie les. "Zolang ik het kan, blijf ik dit doen", zegt ze. Maar een jaarlijks tekort van 650 euro zou wel eens het einde kunnen betekenen voor haar wekelijkse lessen.

Gymjuf Annemarie (80!) houdt ouderen fit, maar geldgebrek maakt haar lessen onzeker - NH/Anne Klijnstra

Muziek klinkt in de theaterzaal van het Schoorlse dorpscentrum De Blinkerd. In de zaal stapt een tiental oudere dames op de maat mee. De armen worden ondertussen gestrekt: naar links, naar rechts. "Nog drie, nog twee en de laatste", zegt Annemarie die enthousiast meedoet.

Annemarie geeft al vijftig jaar les. "Van klein tot groot. Vroeger ook nog op hoog niveau aan de keurploeg op Papendal." En de gymjuf uit Groet werd tijdens Koningsdag nog geridderd vanwege haar voorbeeld en inspiratie voor anderen. "Nu ik wat ouder ben, geef ik nog negen uur les in de week."

Tekst gaat verder onder foto.

Anneke (84), Lieke (83) en Diet (86) - Foto: NH/Anne Klijnstra

Elke woensdagochtend is ze in De Blinkerd. Daar brengt ze onder anderen Diet Verhoef (86), Anneke Zijlema (84) en Lieke ter Bocht (83) in beweging. Het drietal is de oudste van de groep en ze zijn blij met de gymles, hun juf en het sociale koffie-uurtje na afloop. "Het doet me goed en het is ook heel gezellig", aldus Lieke. En Anneke zegt stellig: "Blijven bewegen, niet achter de geraniums."

Maar de vraag is of de populaire gymlessen van Annemarie in het dorpscentrum door kunnen blijven gaan. De stichting die de lessen mogelijk maakt, heeft er geen geld meer voor: 650 euro is het jaarlijkse tekort. "De leerlingen betalen 75 euro per jaar en dan hadden we subsidie van de gemeente daarbij. Maar die is gestopt."

Aan NH laat de gemeente Bergen, de meest vergrijsde gemeente van Nederland, weten dat zij vorig jaar eenmalig subsidie verstrekte omdat de stichting geen geld meer had. Annemarie vindt het jammer dat de gemeente het daar bij laat. "Zeker omdat ze altijd zeggen dat we vooral in beweging moeten blijven", vindt Annemarie. "We moeten nu afwachten wat er gaat gebeuren. Misschien dat iemand ons kan sponsoren, zodat de ouderengymlessen door kunnen blijven gaan."