Start van hoofdcontent
nl

Vier spoorlopers op één dag uit Schipholtunnel gehaald: 'Heel opvallend'

16 mei 2024, 19.42 uur · Aangepast 17 mei 2024, 06.27 uur · Door Redactie Haarlemmermeer

Tot verrassing en verbazing van ProRail zijn er donderdag vier spoorlopers uit de buizen van de Schipholtunnel gehaald. Het gebeurt vaker dat er mensen bewust of onbewust de spoortunnel betreden, maar vier op één dag is uitzonderlijk, zeggen de spoorbeheerder en de Koninklijke Marechaussee. 

Waarom de mensen op of bij het spoor in de tunnel liepen is niet bekend, laat een woordvoerder van ProRail aan NH weten. "Maar het is heel opvallend, en het heeft veel impact, want iedere keer moeten we het treinverkeer stilleggen met vertraging voor de reizigers als gevolg."

Het komt veel vaker voor dat mensen op of te dicht bij het spoor komen, en daarmee het treinverkeer vertragen. Enkele jaren geleden berekende ProRail dat spoorlopers door heel Nederland dagelijks voor 4,5 uur vertraging zorgen. De gemiddelde vertraging die een trein opliep door spoorlopers was destijds 32 minuten. De woordvoerder kan niet zeggen of die cijfers uit 2019 nog actueel zijn. 

Wel benadrukt hij dat de impact van spoorlopers bij Schiphol groter is dan op veel andere plekken. "Omdat het een tunnel is, en omdat het een traject is waar veel treinen rijden."

Lees verder onder X-post

Een woordvoerder laat weten dat er allerlei voorzorgsmaatregelen genomen worden om te voorkomen dat mensen de tunnel in lopen, maar dat er weinig kan worden gedaan tegen mensen die 'willens en wetens' de tunnel inlopen.

"Er staan allerlei hekken, waarschuwingsborden, tekens om mensen duidelijk te maken dat ze dat niet moeten doen. Maar het is een open systeem. Uiteindelijk kun je natuurlijk nooit iets helemaal afsluiten."

Vroegtijdig signaleren

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee benadrukt dat zijn collega's spoorlopers in en rond vroegtijdig proberen te signaleren. "Dan wordt het treinverkeer eruit gehaald." Ook hij kent het motief van de spoorlopers van vandaag niet. "Maar het is opvallend dat het de laatste dagen vaker gebeurt dan normaal."