Start van hoofdcontent
nl

Hoorn verkoopt grond oude hockeyvelden aan woningcorporatie voor bouw 80 huurwoningen

16 mei 2024, 19.03 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

De gemeente Hoorn heeft een overeenkomst getekend voor de verkoop van een stuk grond aan Intermaris. Op dit stuk, waar eerder de oude hockeyvelden lagen, bouwt de woningcorporatie een nieuw complex met 80 sociale huurwoningen. Geen overbodige luxe, want de vraag in de gemeente is vele malen groter dan het aanbod.

De koop- en ontwikkelovereenkomst betekent een nieuwe fase voor het project. Eerder werden al afspraken gemaakt voor de bouw van een Integraal Kind en Expertisecentrum (een school voor gespecialiseerd basisonderwijs met zorg en kinderopvang onder één dak) en 60 middeldure (tot maximaal 363.000 euro).

60 sociale huurwoningen en een parkeergarage gebouwd worden.

Na een onderzoek van bijna twee jaar werd vorige maand het archeologische onderzoek afgerond. Hierbij werd een unieke ontdekking gedaan: de vondst van bewijs dat Hoorn al in de prehistorie bewoond werd. De zoektocht naar prehistorische resten gaat door. De archeologen hopen op een ander moment ook menselijke resten te vinden: "Dan kun je dus denken aan afval van mensen of de resten van een boerderij uit de Vroege-Bronstrijd, maar wellicht ook een graf, dat zou helemaal de kers op de taart zijn", vertelde archeoloog Jasper Leek vorige maand.

Het gebouw met sociale huurwoningen is het eerste project van Noordhollandse Bouwstroom, een samenwerking tussen verschillende corporaties en bouwbedrijven waarbij woningen deels in een fabriek worden gemaakt. "Zo kan er sneller worden gebouwd", zegt directeur vastgoed Iphigenia Westphal. "We hopen dat we hiermee de zo broodnodige huurwoningen snel kunnen opleveren."

Grote vraag '3.600 inschrijvingen voor 99 appartementen'

Wethouder Marjon van der Ven laat weten dat de gemeente Hoorn onlangs 3.600 inschrijvingen voor het project Noorderlicht ontving, waarvoor er 'slechts' 99 appartementen zijn opgeleverd. "Dat maakt het des te belangrijker dat we zorgen voor voldoende nieuwe woningen."

Volgens de wethouder wordt er hard gewerkt een nieuwe plannen om meer woningen te bouwen in Hoorn, zoals op de oude hockeyvelden. "De procedures en bijvoorbeeld de huisaansluitingen voor elektra en water voor de woningen kosten helaas veel tijd. We doen ons best om ervoor te zorgen dat er gestart kan worden met de bouw van dit mooie project." De verwachting is dat dit in 2025 of 2026 de appartementen klaar zijn.