Start van hoofdcontent
nl

Onzekerheid over opvang 125 asielzoekers in Bovenkarspel door schrappen spreidingswet

16 mei 2024, 14.27 uur · Aangepast 20 mei 2024, 20.14 uur · Door Maarten Edelenbosch

Op het voormalige honkbalveld, pal naast voetbalclub KGB in Bovenkarspel, moet een opvang voor 125 asielzoekers komen. Met daarnaast ook flexwoningen voor spoedzoekers uit de eigen gemeente. Daarmee voldoet de gemeente Stede Broec aan de spreidingswet. Maar door het akkoord van het beoogde nieuwe kabinet (PVV, VVD, NSC, BBB) staat die wet weer op losse schroeven. Dus hoe nu verder?

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT

Precies de avond voor de bekendmaking van de gemeente, las ook burgemeester Ronald Wortelboer het hoofdlijnenakkoord van de vier partijen. Daarin staat dat de spreidingswet, die vier maanden geleden nog werd aangenomen, weer geschrapt gaat worden. "Dat maakt alles ineens wel heel onzeker voor ons", aldus de burgemeester.

Vanmorgen gaf hij tekst en uitleg over het plan van de gemeente. De spreidingswet zou ervoor moeten zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld onder gemeenten. Stede Broec moet uiterlijk in november met een plan komen om 125 asielzoekers op te vangen in de gemeente, juli 2025 zou alles klaar moeten zijn. Maar de gemeente heeft het plan nu al klaarliggen. "We gaan er niet geheimzinnig over doen en willen het delen met de belanghebbenden."

Oud-honkbalveld biedt plek aan 125 asielzoekers

Al snel kwam het leegstaande honkbalveld naast voetbalclub KGB in beeld. Daar zijn al voorzieningen als elektra en water, het voldoet aan veiligheidseisen en ook de bereikbaarheid is goed. "Je kan geen eisen stellen aan wie je moet opvangen. Maar we zouden kunnen vragen om mensen met een grote kans op een verblijfsvergunning. Bedrijven in de omgeving zitten te springen om mensen en ze kunnen hier eventueel ook sporten", legt de burgemeester uit.

En omdat er toch gebouwd moet worden wil de gemeente twee vliegen in één klap slaan. "Er liggen ook nog voetbalvelden die niet gebruikt worden. Die bieden ruimte aan enkele tientallen flexwoningen voor spoedzoekers uit de eigen gemeente." Daarnaast kan wellicht ook voetbalclub KGB profiteren met aanpassingen van het complex.

Tekst gaat verder onder het kaartje met daarop de locatie voor de vluchtelingenopvang in het gele kader. 

Kaart met daarop in het geel de locatie voor de vluchtelingenopvang in Bovenkarspel - Foto: Google Maps

De burgemeester heeft omwonenden, eigenaren van omliggende bedrijven en sportverenigingen persoonlijk gebeld om die in te lichten. "Mensen die ik sprak waren vaak constructief. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die het helemaal niks vinden."

Er viel vandaag een brief met uitleg bij buurtbewoners van de wijk Rozeboom op de mat. "Via die wijk zullen mensen straks richting winkels gaan. Ze worden uitgenodigd, net als anderen, voor een bijeenkomst op 23 mei." 

Onduidelijkheid door schrappen spreidingswet

Na Opmeer is Stede Broec in West-Friesland de tweede gemeente met concrete plannen. Maar door het besluit van het beoogde kabinet om de spreidingswet weer te schrappen, is de tevredenheid omgeslagen in onzekerheid. "We hebben een mooi en zorgvuldig plan, zijn open en transparant. En dan gebeurt dit. Wij weten ook niet wat het voor ons betekent."

Hoe dan ook wordt het plan niet stopgezet. "De spreidingswet geldt op dit moment gewoon nog steeds. Het intrekken ervan kost tijd en je weet ook niet wat ervoor in de plaats komt." Hoewel de burgemeester het diplomatiek verwoord, vindt hij het lastig dat na amper vier maanden de spreidingswet op losse schroeven staat. "De uitvoering van de wet kost ons veel werk. En we willen nog steeds meewerken om dit te realiseren, maar dan helpt het wel als je duidelijkheid hebt."

Wat zijn de gevolgen?

Want wat voor gevolgen gaat dit hebben? Gaan andere gemeenten nu wellicht minder voortvarend aan de slag, of komt er misschien meer verzet tegen het plan? "Ik ben niet bang dat omliggende gemeenten nu niks meer gaan doen. We spreken regelmatig met elkaar. Maar er kunnen natuurlijk altijd mensen bezwaar hebben. En wat er gebeurt als de wet ook echt definitief wordt ingetrokken, daar kunnen we nu nog niet voer speculeren."