Start van hoofdcontent
nl

Hoornse workshop 'Eten met smaak' helpt mensen met kanker weer proeven

16 mei 2024, 14.37 uur
Door Janna Verwer · Foto: WEEFF

Voor veel mensen met kanker is het helaas de realiteit: het veranderen of verliezen van smaak door chemobehandelingen, en daarmee vaak ook de eetlust. Kok Cees Neefjes en teamleider Oncologie Annita van der Meulen van het Dijklander Ziekenhuis vinden dat daar iets aan gedaan moet worden. Daarom organiseren zij twee keer per jaar de workshop 'Eten met smaak'.

Door de chemobehandeling zijn Robbert en Alexander hun smaak verloren. "Het is vreselijk om niets meer te kunnen proeven", vertelt Alexander tijdens de workshop die vorige week gehouden werd. "Het is niet meer dat stukje zalm dat op je bord ligt of de rode biet die je proeft, waardoor ik vaak geen zin heb om te eten."

Robbert herkent dat: "Het wordt voor mij een noodzaak om te eten. Maar ik doe dat niet met plezier", vertelt hij. "Ik maak mijn lievelingsgerechten ook niet meer, want het smaakt niet." Gelukkig smaken groenten en fruit voor Robbert nog wel goed.

De tekst gaat verder.

Het eten kan tijdens een chemobehandeling naar metaal of leer smaken. Gelukkig is er bepaald eten dat voor de patiënt nog wel smaak heeft. "Het enige wat bij mij nog smaakt is soep, maar na drie maanden ben ik dat ook wel zat", zegt Alexander.

Smaak is voor iedereen verschillend

Tijdens de workshop lopen chef-kok Cees Neefjes en Annita van der Meulen rond om patiënten te adviseren welke kruiden of specerijen ze op gerechten kunnen proberen. "Iedereen is verschillend, dus wat voor de ene patiënt wel werkt kan voor de andere geen oplossing zijn", vertelt Neefjes. "Het is maatwerk. Wat wel belangrijk is, is om op de structuur te leren eten en te bedenken dat het op die manier ook lekker kan zijn."

Afgelopen weekend was de eerste workshop van het jaar. "De mensen krijgen kosteloos een diner geserveerd en mogen dan met verschillende smaken experimenteren, door bijvoorbeeld grof zeezout op hun vla te doen", vertelt Neefjes. "Je kan het zo gek niet bedenken alles kan en mag tijdens het diner", vult Van der Meulen aan.

Voor de West-Friese chef-kok is het dankbaar werk dat hij mensen tijdens hun chemobehandeling kan helpen met het terugkrijgen van hun smaak. "Het is fijn om mensen te kunnen helpen", zegt Neefjes. Naast experimenteren met eten en smaken is de workshop ook een moment waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten. "Het is fijn om met lotgenoten te kunnen praten", vertelt Van der Meulen.