Start van hoofdcontent
nl

Nieuw beweegplein van basisschool De Ceder officieel in gebruik genomen

16 mei 2024, 12.54 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Met een feestelijke ceremonie is gisteren een nieuw schoolplein voor basisschool De Ceder in Hoorn geopend. Op het plein kunnen de leerlingen niet alleen ontspannen tijdens de pauzes, maar ook spelenderwijs leren. "Het maakt het voor de kinderen echt makkelijker om bijvoorbeeld sommen te onthouden."

De basisschool in Hoorn werkt met een speciaal beweegteam, waarmee alle stappen van het Beweeg Wijs-programma worden gecoördineerd. Bij de methode wordt er voor de pauze twee minuten tijd genomen, zodat leerlingen kunnen kijken wat ze per week buiten kunnen doen. Daarbij wordt het plein ook gebruikt voor schoollessen, zoals rekenen.

In de klas worden er sommen uitgelegd. Buiten worden er door bewegend rekenen ook andere zintuigen bij de kinderen aangesproken. Hierdoor moet er een stevige basis ontstaan. "Met de kleuters werken we bijvoorbeeld aan getal herkenning", legt docent en coördinator Tim van de Wiel uit. "Als de docent het getal 2 noemt, mogen de kinderen op het vakje met hetzelfde cijfer gaan staan. Bij groep 4 doen de kinderen spelletjes om de tafels in het rekenen te oefenen. En zo zijn er voor elk leerjaar passende oefeningen."

Bewegen steeds belangrijker onderdeel

Naast de kinderen, ouders en leerkrachten maakte ook wethouder René Assendelft van gemeente Hoorn een groot feest van de opening. Met een wandelende A-constructie werd de wethouder over het plein gedirigeerd. En na het bereiken van de finish kon het plein officieel in gebruik worden genomen.

"Bewegen wordt een steeds belangrijker onderdeel van het onderwijsprogramma", stelt Assendelft. "Op de scholen waar we nu met de methode Beweeg Wijs werken zijn de leerlingen en leerkrachten erg enthousiast. In de pauze is altijd iets leuks te doen en ook het rekenvierkant wordt op deze school met veel plezier ingezet. Het maakt het voor de kinderen echt makkelijker om de sommen te onthouden."

Niet alleen onder schooltijd, maar ook daarna kan er gebruik gemaakt worden van het plein. Bijvoorbeeld door de naastgelegen BSO en het wijkcentrum. "De hele herinrichting van het plein draagt zo bij aan de ontwikkeling van kinderen, meer beweging en een veiligere buurt", aldus een woordvoerder van gemeente Hoorn.