Start van hoofdcontent
nl

Nieuw natuurgebied: honderden liefhebbers én boer John maken het mogelijk

16 mei 2024, 06.15 uur · Aangepast 08.53 uur · Door Jurgen van den Bos

Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie komt er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied bij. Het gaat om een stuk land tussen Winkel en Aartswoud, wat Landschap Noord-Holland gaat beheren. Veehouder John Klaver bood de grond aan om te ruilen, om zo de natuur in zijn omgeving aan te laten sterken: "Ik heb nu al een nest met scholeksters. Mooi!"

Krijgt de Argusvlinder in Winkel een extra kans? Zo'n 98 procent van deze soort in Nederland is verdwenen - Foto: W. Doorn

Boswachter Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland is blij met de grondruil en aankoop van extra land. "Dat is te danken aan honderden, duizenden natuurliefhebbers. De grond hier in dit poldertje heeft deels al een natuurbestemming. Deze grond is jarenlang regulier gebruikt door een boer. Aan de overkant van de sloot ligt een perceel dat we al twintig jaar als natuurterrein beheren en ja, je kunt hier heel mooi het verschil zien in bloemen en kruiden op het land."

Tekst gaat verder onder de video. In de video zie je hoe het stuk grond er nu bij ligt:

Hoe ziet het land voor nieuwe natuur eruit? - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Veehouder John Klaver vindt het belangrijk dat er meer aandacht is voor natuur: "Ik vind dat iedereen dat moet doen. Ik ben melkveehouder en we vragen veel van de natuur. We willen daarom graag iets teruggeven. Dat doen we op deze manier."

Het komt goed

Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat dezelfde natuurwaarden terugkeren op het nieuw aangekochte land. De hoop is dat zeldzame dieren en planten terugkeren. Hovinga: "Bijvoorbeeld de Argusvlinder. Dat was vroeger een doodnormale vlinder van het boerenland. Die is met 98 procent afgenomen in Nederland. Die gaan hopelijk profiteren van het aanbod van meer nectar."

"De Argusvlinder? Die heb ik door Roelf leren kennen, maar die kende ik nog niet", vertelt veehouder Klaver lachend. "Ik hoop dat we het voor elkaar weten te krijgen dat 'ie terugkomt. Het vraagt tijd en energie, maar we hebben de tijd. Het komt goed."

Boswachter Roelf Hovinga en veehouder John Klaver bedanken alle donateurs - Foto: Landschap Noord-Holland