Start van hoofdcontent
nl

Transavia schrapt tóch weer vluchten, 'maar reizigers nagenoeg allemaal op reis'

15 mei 2024, 15.00 uur · Door Eline Boshuizen

Ondanks eerdere geruststellende woorden van Transavia, moet de maatschappij deze zomer toch weer vluchten schrappen. De vloot is nog steeds niet op orde, waardoor er ook in het hoogseizoen niet op volledige kracht gevlogen kan worden. Toch hoeven passagiers volgens de luchtvaartmaatschappij niet te vrezen voor hun vakantieplannen. 

Een Boeing 737-800 van Transavia stijgt op vanaf Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Eind april zei Transavia nog tegen NH dat er geen nieuwe annuleringen meer aan zouden komen voor de zomermaanden. Daarmee hebben ze te vroeg gejuicht. Het reguliere onderhoud aan de vliegtuigen is nog steeds niet gereed, terwijl dat in de winter afgerond had moeten worden. 

Omboeken

Transavia wil niet spreken over annuleringen, aangezien de budgetmaatschappij haar passagiers wil omboeken naar andere vluchten en wil schuiven met de schema's. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat passagiers nu op een andere dag vliegen of van een andere luchthaven, of een ander aanbod krijgen. Daar worden passagiers de komende tijd van op de hoogte gebracht. 

"Onze klanten kunnen nagenoeg allemaal op reis, we gaan ze omboeken en streven naar 100 procent. Dat lijkt te gaan lukken", zegt woordvoerder Leon Bogaard van de luchtvaartmaatschappij. Harde toezeggingen over het komende zomerseizoen wil hij toch niet doen. "Zoals het er nu uit ziet, zitten we tot september goed."

Nieuw vliegtuig aan de grond

Het uitlopen van het onderhoud is mede te wijten aan de wereldwijde problemen met het leveren van vliegtuigonderdelen, waardoor onderhoud en reparaties aan de vliegtuigen vertraging oplopen. Transavia had daarnaast veel pech met haar vloot. Zo was er een vliegtuig met een kapotte motor, omdat er een vogel in was gevlogen. Ook was er een probleem met een passagiersingang en was een ander toestel beschadigd door blikseminslag.

Vorige week was het opnieuw raak. Toen stond ook het nieuwste vliegtuig, een eind april in gebruik genomen Airbus A321 neo, zeven dagen aan de grond in Gran Canaria. Een passagiersbrug was iets te wild tegen het toestel aangereden, waardoor de deur flink was ingedeukt. Inmiddels wordt het vliegtuig weer gebruikt.