Start van hoofdcontent
nl

Hossende scheidsrechter komt met zijn kant van het verhaal: "Het is lachwekkend"

15 mei 2024, 12.00 uur · Aangepast 15 mei 2024, 13.07 uur · Door Sport

Binnen no-time is hij misschien wel de bekendste amateurscheidsrechter van Nederland geworden. Jan Smit stond afgelopen weekend te hossen op het kampioensfeest van St. George, nadat hij in de wedstrijd tegen SV De Valken een cruciale rol speelde met vier rode kaarten en extreem veel blessuretijd. Dit is zijn beeld van de merkwaardige voetbaldag. "Ze kunnen de bietenbrug op."

"Dat SV De Valken teleurgesteld is over het verloop van de wedstrijd, dat kan ik begrijpen. De vier gegeven rode kaarten waren in mijn ogen echter allemaal honderd procent terecht", zegt Smit over het duel van afgelopen weekend in Spierdijk.

"Voor de wedstrijd werd ik al door spelers van St. George gevraagd of ik na afloop een liedje wilde zingen. Dat heb ik in het verleden vaker gedaan. Onder andere bij Spartanen, VVS, Grasshoppers en ook in Amsterdam bij ASV Arsenal."

Engelbewaarder

"Ik zei dat als ze kampioen zouden worden, ik dan wel een nummer wilde zingen. Tijdens het refrein van 'De Engelbewaarder' werd de schaal in mijn handen gedrukt en die heb ik omhoog gehouden", aldus Smit over zijn optreden. "De Valken kon dit echter niet waarderen. Die hebben juist net die video doorgestuurd naar de KNVB en een klacht ingediend."

Tekst gaat verder onder de video.

Scheidsrechter viert feest mee met kampioen St. George - NH Nieuws

"Ik was helemaal niet aan het meefeesten met de spelers. Ik heb alleen een lied gezongen en de schaal een keer omhoog gehouden. Dat is het enige. Ik vind het te triest voor woorden dat de KNVB mij daarom afvoert. Het is lachwekkend. De KNVB heeft geen onderzoek gedaan en alleen één video bekeken."

Smit kwam eerder ook al in opspraak. Eind 2021 werd hij door de KNVB op non-actief gezet vanwege 'onbehoorlijk gedrag'. Smit was het niet eens met de toentertijd geldende coronamaatregelen bij amateurwedstrijden. Dit resulteerde uiteindelijk tot een aanvaring op bezoek bij Meervogels '31 in Akersloot. "Ik ga ervan uit dat het fluiten nu is afgelopen, maar ik ga niet meer zoals twee jaar geleden op mijn knieën. Dan kunnen ze de bietenbrug op", aldus een teleurgestelde Smit.