Start van hoofdcontent
nl

Terug naar toen: spannende wielerwedstrijd door Hilversum in oorlogstijd

13 mei 2024, 11.56 uur · Aangepast 13 mei 2024, 16.23 uur · Door Petra de Beij

Hilversum was midden in de oorlog het decor van De Grote Adelaarsrit. En dat was bijzonder, want de ronde van de Gooise Wielerclub De Adelaar werd jaarlijks verreden, maar dat het ook in oorlogstijd lukte was opvallend. Hilversum werd zo in deze sombere jaren getrakteerd op een spannende wedstrijd.

Wielerronde van Hilversum - NH Nieuws

De Gooise Wielerclub De Adelaar uit Hilversum bestaat sinds 1927 en is één van de oudste wielerverenigingen van Nederland. Zij organiseren ook in de oorlogsjaren deze wielerronde.

Ter gelegenheid van 600 jaar Hilversum heeft Beeld & Geluid uit hun archieven een bijzondere film naar boven gehaald, de wielerwedstrijd van 1942.

De fietsende dwaas

Met overmacht weet de in Amsterdam geboren Gerrit Schulte de wedstrijd te winnen. Hij krijgt zijn opmerkelijke bijnaam van een Franse sportjournalist die hem le fou pédalent noemt, oftewel 'de fietsende dwaas', omdat hij 'met zijn krachten zou smijten'.

Voor het Hilversumse publiek was het geweldig dat deze populaire renner meedeed aan de wedstrijd. Het zorgde in ieder geval voor veel publiek langs de weg.

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, het onthaal van olympisch kampioen Nel van Vliet, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio’s. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.