Start van hoofdcontent
nl

Weer extra beveiliging bij leggen van struikelstenen Bussum en Naarden

3 april 2024, 08.01 uur · Aangepast 3 april 2024, 17.41 uur · Door Redactie 't Gooi

Bij het leggen van struikelstenen in Bussum en Naarden worden vandaag opnieuw extra handhavers ingezet ter beveiliging. De veiligheidsmaatregelen zijn volgens Stichting Struikelstenen Gooise Meren nodig vanwege het groeiend antisemitisme en de oorlog tussen Israël en Hamas. De struikelstenen worden gelegd om in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde mensen te herdenken. 

NH Media

De extra veiligheidsmaatregelen zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar, zegt Willem de Jonge namens de stichting.

In Naarden en Bussum werden in oktober vorig jaar al struikelstenen gelegd, op dat moment werden ook veiligheidsmaatregelen genomen. 

Nieuwe struikelstenen

De eerste nieuwe struikelstenen komen aan de Waldecklaan in Bussum. Daarna volgen de Regentesselaan, de Corverlaan, de Comeniuslaan en de Bisonstraat. Tijdens de legging vertelt voormalig NOS-nieuwlezer Gerard Arninkhof de verhalen van de voormalige bewoners, die door de nazi's zijn gedeporteerd en vermoord in verschillende concentratiekampen.

Over twee weken komen er nog meer struikelstenen in de gemeente. Dan worden er ook een aantal in Naarden gelegd. 

Wat is een struikelsteen?

Een struikelsteen is een steen met dun messing plaatje dat in de stoep voor een huis wordt geplaatst om te herdenken dat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen hebben gewoond die door de Nazi's zijn weggevoerd en vermoord. Op de steen staat de naam van de persoon, de geboortedatum en de datum van deportatie en overlijden.