Start van hoofdcontent
nl

Wereld Autisme Dag: met autisme is alles AnDeRs, maar niet fout

2 april 2024, 14.10 uur · Aangepast 10.43 uur
Door Erik Bout · Foto: WEEFF

Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Op 2 april wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor autisme. Dat is hard nodig, want vanwege vooroordelen durven maar weinig mensen hun autisme te benoemen en erover te praten. Hierdoor is het moeilijk voor autisten om te vragen om de kleine aanpassingen in de de openbare- of werkruimte die hun leven zou kunnen vergemakkelijken of aangenamer maken. Enkhuizer Max van der Maaden - ervaringsdeskundige - vertelt over zijn leven met autisme.

In ons gezin hadden de anderen veel moeite om mijn denkwijze te snappen. En ik had veel moeite om hun gedrag te snappen. Dat leidde vaak tot misverstanden. Soms leverde dat grappige situaties op. Maar vaker werd het ongemakkelijk, of zelfs angstig.

Iedereen met autisme is anders. En soms gaat het samen met ad(h)d & hoogbegaafd zijn. Een paar veel voorkomende misvattingen zijn dat je het aan iemands uiterlijk kan zien. Of dat iemand met autisme weinig tot geen empathish vermogen heeft. Autisten zijn goed in gevoelens maskereren. Dat doen ze om sociale aansluiting te vinden. Vooral bij vrouwen is het nog steeds moeilijk om autisme of ad(h)d te diagnostiseren.

Hieronder een video over Max op zijn werk bij Leviaan in Hoorn. Onder de video gaat het artikel verder.

Naar de winkel gaan kan al moeilijk zijn

Een voorbeeld uit mijn eigen leven waarbij autisme onhandig en vervelend is, is zoiets alledaags als naar de winkel gaan. Dat vind ik vind moeilijk. Er zijn zoveel geluiden en indrukken om te verwerken. Ze komen allemaal tegelijk binnen en mijn brein vindt ze allemaal even belangrijk. Natuurlijk, een huilende baby horen we allemaal. Maar de meeste mensen filteren geluiden die niet belangrijk zijn. En als ik op zoek ben naar de pot honing die ik wil, en 10 meter verderop staan twee mensen te praten, dan heb ik geen andere keuze dan hun gesprek volgen. Ik word snel afgeleid. Ik moet zoveel informatie verwerken. Dan raak ik overprikkeld en word ik moe. Dan is het niet alleen moeilijk om boodschappen te doen, maar ook simpelweg eng.

Autisten bevinden zich in goed gezelschap

Net als AD(H)D, hoogbegaafdheid en Asperger valt autisme in de categorie neurodivergentie, oftewel mensen met een a-typisch gedrag. Autisme kan ook verborgen krachten met zich meebrengen. Wij zijn detail georiënteerd. We kunnen verbanden leggen die in het eerste instantie vergezocht lijken. We nemen logica en efficiëntie als uitgangspunt en wij zijn creatief. Dat is een breed scala aan goede eigenschappen. Vaak kunnen we ons ongelofelijk goed concentreren (hyperfocus) en hebben we heel specifieke interesses; (model)treinen en het spoorboekje, de periodieke tafel, Star Wars. Mijn interesse is geschiedenis. Ik kan je (bijna) de hele geschiedenis vertellen, van de jagers-verzamelaars tot nu. En ik bevind mij in goed gezelschap. Waarschijnlijk hadden Leonardo DaVinci, Mozart en Jane Austen een vorm van autisme. Autisten gaan vaak van nature tegen de stroom in. Al helemaal als er iets verbeterd kan worden.

Het assortiment van winkels uit mijn hoofd leren

Wat mij betreft… Ik ga het mezelf makkelijker maken om boodschappen te doen. Dus later deze week ga ik met mijn koptelefoon op het assortiment van 3 lokale supermarkten uit mijn hoofd leren. Dan kan ik de volgende keer zonder na te denken in een keer naar het goede product lopen.