Start van hoofdcontent
nl

Geluk bij een ongeluk: bezoekers door regen met Engelse bus naar Oldtimerfestival

1 april 2024, 16.55 uur · Aangepast 3 april 2024, 08.57 uur · Door Michiel Baas

Noem het een geluk bij een ongeluk. Door de regenval was het parkeerterrein van het Oldtimerfestival in Venhuizen niet langer beschikbaar om auto's op te zetten, maar een alternatief was snel gevonden. Duizenden bezoekers werden per bus naar het festival gebracht, waaronder een oud Engels exemplaar.  

Oldtimershow in Venhuizen - Peter Goedhart

Niet minder dan 9 hallen, met een grootte van drie voetbalvelden, stonden gisteren en vandaag aan de Torenweg in Venhuizen ingericht met klassieke auto's, trucks, oude motoren. Waaronder veel Engelse modellen van merken als Plymouth, Chrysler of de Dodge. Uit de jaren '50 van de vorige eeuw zijn de Caddilac of Chevrolet aanwezig. 

"Als je goed luistert, hoor je nu een bandje spelen. Er staan allemaal kinderen op het podium te dansen", zegt organisator Jeff de Lange enthousiast. Even verderop - in een andere hal - speelt een duo. De één met saxofoon, de ander op gitaar. Het zijn duidelijk niet alleen maar oude auto's en, motoren en brommers die de show stelen in Venhuizen.

'Gecontroleerd gekkenhuis'

De eerste dag was goed voor zo'n 3.000 tot 4.000 betalende bezoekers. "Maar er waren er waarschijnlijk meer, want iedereen die hier een auto of motor heeft staan, krijgt een vrijkaartje. Het was een gekkenhuis, maar wel een gecontroleerd gekkenhuis."

De regenbui die in de nacht van zondag op maandag viel, was funest voor het weiland dat als parkeerterrein dient. "Daar kunnen in totaal 1.000 auto's op staan, maar dat ging niet. Dus trad ons alternatieve verkeersplan in werking. De mensen kunnen hun auto langs de weg zetten en worden opgehaald met pendelbussen. Daar rijden er vier van rond, waaronder een heel mooie Engelse." 

20 verkeersregelaars

Het zorgt voor een lang lint aan geparkeerde auto's. "Ik denk in totaal wel 8 à 9 kilometer. In paniek? Nee hoor. We hebben 20 verkeersregelaars die allemaal gecertificeerd en opgeleid zijn. We zijn na al die jaren goed voorbereid." 

Het zijn drukke dagen voor Jeff, die snel weer verder gaat. "Het is genieten. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor ons als organisatie. We zeiden al tegen elkaar: 'Wat zouden al die mensen anders gaan doen met Pasen?'"