Start van hoofdcontent
nl

Het mysterie van Wijdenes: waar stond ooit het kasteel van Floris de Vijfde?

31 maart 2024, 18.55 uur · Aangepast 1 april 2024, 11.19 uur · Door Chantal Bos

Eén van de grootste mysteriën als het om middeleeuwse kastelen gaat, is het kasteel van Wijdenes. We weten dat het heeft bestaan, maar de locatie en hoe het eruitzag is nog altijd onbekend. Het kasteel van graaf Floris de Vijfde werd eind 13e eeuw door de West-Friezen tot de grond toe afgebroken. 

In deze vijfdelige serie gaat erfgoedspecialist Marius Bruijn op zoektocht in het landschap naar de Verdwenen Kastelen van West-Friesland. Met animaties wekken we de kastelen tot leven en geven een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Want inmiddels weten we door nieuw onderzoek, steeds meer over de burchten van Floris en zijn rol in West-Friesland.

Mogelijk liggen de restanten van het kasteel op de bodem van de Zuiderzee, het huidige Markermeer. Onderzoekers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben na tientallen jaren daar nieuwe vondsten ontdekt

Bekijk hier de impressie van het vroegere kasteel 'Huis te Wijdenes', animatie van Sander Wit, tekening Marius Bruijn: 

Verdwenen Kastelen is vanaf 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook WEEFF zendt de serie uit. 

Zondag 31 maart: kasteel Wijdenes
Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
Zondag 14 april: kasteel Middelburg
Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg
Zondag 28 april: Kasteel Radboud

Wil je alle uitzendingen volgen? Kijk dan op onze themapagina Verdwenen Kastelen