Start van hoofdcontent
nl

Amstelveen geteisterd door bedrieglijke klusjesmannen: "Kunnen niets anders dan waarschuwen"

30 maart 2024, 08.00 uur · Aangepast 30 maart 2024, 10.01 uur · Door Boanna Pieterse

Amstelveen wordt sinds enkele weken geteisterd door klusjesmannen die bewoners proberen op te lichten. Inwoners van meerdere wijken hebben de zogenaamde travellers aan de deur gehad. Vaak gaat het om Ieren of Britten die in bestelbussen met Iers of Brits kenteken rondrijden. Naar verluidt hebben de oplichters meerdere Amstelveners gedupeerd door na de klus een veel hoger bedrag te eisen dan vooraf was afgesproken.

Bus klusjesmannen Aalsmeer-Uithoorn - Politie

De meldingen stromen binnen bij de politie. Wijkpreventie beheerder Sabrina Camfferman heeft een kort lijntje met de Amstelveense wijkagent, die oproept de politie niet meer om de haverklap te bellen met zorgen over de witte busjes. "We kunnen niets anders doen dan waarschuwen", zegt Sabrina. 

Inmiddels waarschuwen Amstelveners elkaar voor de klusjesmannen. Ieder voorjaar is het weer raak en staan de bedrieglijke klusjesmannen op de stoep zodra bewoners de tuin weer in gaan. Vorige week werden bewoners van de Loevestein en de Jane Addamslaan opgelicht, maar hier bleef het niet bij. De klusjesmannen zijn ook in andere wijken gezien en de politie waarschuwt in meerdere gemeente voor de oplichters. 

"Hij leek heel lief, ik dacht, dit kan nooit een bedrieger zijn"

22-jarige bewoner Jane Addamslaan

De waarschuwingen kwamen te laat voor een 22-jarige bewoner van de Jane Addamslaan. Ze was alleen thuis toen eerst één en uiteindelijk zes klusjesmannen haar gang vulden, vertelt ze aan NH. 

De man bood aan haar tuintegels schoon te maken voor maximaal tweehonderd euro. "Hij leek heel lief, ik dacht, dit kan nooit een bedrieger zijn." Dus stemde de bewoner in met de deal en met zijn collega's ging hij aan de slag. 

Prijs verdriedubbeld

Nadat de mannen klaar waren met de tegels, belden ze opnieuw aan. De rekening was volgens hen door 'onvoorziene omstandigheden' verdriedubbeld tot zeshonderd euro, vertelt de vrouw die liever anoniem blijft.

Ze schrok zich rot en vertelde de mannen met tranen in haar ogen dat ze dat geld niet had. "'Pak maar wat je pakken kan', zeiden ze toen." Met een bij elkaar geraapte 280 euro gingen de mannen de wijk weer in. 

Zie hieronder een foto van de politie die afkomt over een melding over een verdachte witte bestelbus.

Foto van bezorgde bewoner - buurtpreventie Westwijk

De politie heeft Sabrina inmiddels benaderd om haar netwerk in Amstelveen te gebruiken om buurtgenoten te waarschuwen, zodat slachtoffers als deze of ergere voorkomen worden. Sabrina heeft een kort lijntje met wijkagent Radjin. Ze meldt haar medebewoners dat de politie niets anders kan doen dan de namen van de Engelstalige klusjesmannen noteren. Want het bieden van klussen op zich is geen strafbaar feit. 

'Verschrikkelijk'

Uit Sabrina's contact met de wijk blijken klusjesmannen het gemunt te hebben op rijkere buurten en ook vaak op oudere mensen. "Een tuintje maaien voor 2.500 euro, wat normaal 100 kost, het is verschrikkelijk." 

In samenspraak met de politie raadt ze aan altijd te vragen naar een kvk-nummer van de klusjesmannen, om zo te controleren of zij een echt bedrijf zijn. De klusjesmannen zijn te herkennen aan eenvoudige folders, een gebrek aan officiële papieren, en ze spreken hun klanten vaak aan met een Brits of Iers accent.