Start van hoofdcontent
nl

Polderfrikandellen met kaastengels gaan als warme broodjes over toonbank Kwakelse snackbar

30 maart 2024, 12.00 uur · Aangepast 31 maart 2024, 15.14 uur · Door Jessie Eickhoff

Klanten met een verstandelijke beperking die geregeld bij Greg's Snacks in De Kwakel bestellen, likken hun vingers af bij het eten van hun zelfbedachte snack: de polderfrikandel. Dat is een frikandel met kaastengels, joppiesaus en uitjes. De smaakbom staat sinds drie dagen op het menu van de snackbar en is nu al een hit.

De bedenkers van de polderfrikandel - Greg's Snacks

De snack is niet alleen bedacht door de cliënten van stichting Ons Tweede Thuis, maar wordt ook nog eens door één van hen gemaakt. Net zoals veel van de cliënten een baantje in de regio hebben, werkt Tom (22) al twee jaar op dinsdag- en donderdagochtend met veel plezier bij Greg's Snacks.

De snackbars actie 'de klant is koning' werkt als volgt: klanten mogen hun eigen snack bedenken, waarna iedere twee weken de beste creatie op het menu komt te staan. Van deze snacks wint de meest verkochte een verrassingspakket. 

Tachtig keer besteld

"De kans dat deze groep met de winst ervandoor gaat, is groot", vertelt Greg, de eigenaar van de snackbar. De polderfrikandel is al 120 keer besteld. En dat terwijl deze snack pas sinds drie dagen op het menu staat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De polderfrikandel: een frikandel met twee kaastengels, joppiesaus en uitjes - Greg's Snacks

Veel klanten komen speciaal langs voor de polderfrikandel, maar ook de bedenkers zelf laten deze vette hap niet aan zich voorbijgaan. Al twee keer heeft Tom een flinke lading polderfrikandellen voor zijn begeleiders en medecliënten gemaakt. "We willen natuurlijk wel winnen", vertelt begeleider Mirjam van Doorn. 

Maar daarnaast vinden ze de snack ook gewoon 'echt lekker', vertelt cliënt Dennis. Vooral de joppiesaus en de twee kaastengels tussen de frikandel maken deze snack tot zijn favoriet.

Proeverij

Eerst waren er door de cliënten en hun begeleiders twee snacks verzonnen. Ze trakteerden zichzelf op een proeverij om hun keuze te kunnen bepalen. De frikandel met kaastengels en chilisaus concurreerde met de frikandel met kaastengels, joppiesaus en uitjes, maar kon hier niet tegenop.

Als klap op de vuurpijl reageerde de snackbar ook enthousiast en staat de snack nu op hun menu als de 'polderfrikandel', een naam die de cliënten hebben bedacht. Deze naam is een eerbetoon aan de biologische boerderij Poldersport, waar deze cliënten de dieren verzorgen en het land onderhouden.