Hilversum is een steeds groenere gemeente, mede dankzij initiatieven van inwoners. Van groene muren en nieuwe parkjes tot aan moestuintjes op balkons; inwoners zetten zich samen met de gemeente in om de 'verstening' terug te dringen. En steeds meer groene projecten krijgen gestalte of zijn al klaar.
Het gaat de goede kant op met het terugbrengen van natuur in de stad. Op de Liebergerweg in Hilversum is een aantal bewoners aan de gang gegaan om de grote saaie muur op de kopse kant van de flat te gaan vergroenen, het initiatief heeft de naam 'groene muur' gekregen.
Groene muur, groene loper
Woningcorporatie Alliantie, de Vereniging van Eigenaren, de gemeente en inwoners hebben vorige week de handen ineen geslagen en een hekwerk aan de gevel geplaatst waar beplanting gaat groeien. Het is een van voorbeelden van ‘vergroening’ in Hilversum.
De groene muur staat niet op zichzelf: het ligt in de wijk die de ‘groene loper’ van Hilversum zou moeten zijn. Om die naam waar te kunnen maken is een groot aantal projecten gestart met een ambitieuze doelstelling. In 2030 moeten minimaal zes pleinen in de gemeente zijn aangepakt met een groene make-over. Het gaat de goede kant op, want er zijn al vier pleinen, of pleintjes, en twee straten vergroend.
Een drietal straten of hoeken zijn in voorbereiding om aan te pakken of er vinden nu al werkzaamheden plaats, bijvoorbeeld op de hoek waar de Lijsterweg en Liebergerweg samenkomen. Daar ligt een klein speelpleintje dat door omwonenden opnieuw is ontworpen met ruimte voor veel groen en genoeg schaduw. Maar ook op het Jac. P. Thijsseplein is een nieuw, groen speelplein gemaakt.
Tekst gaat hieronder door
Groene projecten in Hilversum
De wijk rondom Klein Rome in Hilversum is zo'n beetje het meest versteende gedeelte van de stad. Initiatief De Groene Loper vindt het de hoogste tijd om meer groen in de wijk aan te brengen door bijvoorbeeld het vergroenen van speeltuinen en pleinen en het aanleggen van nieuwe perkjes in de 'stenen' openbare ruimte.
En als je je eigen gewassen wilt telen dan is er Urban Farming 035. Samen met andere Hilversummers leer je spruiten oogsten of tomaten kweken. Moestuinieren in de stad kan al vanaf je balkon maar ook bijvoorbeeld in buurttuinen.
Vergroening kan klein beginnen en het kan zelfs smaakvol zijn: urban farming is groente telen op je balkon of in je tuin. Met Hilversum Moestuinstad kun je een heel seizoen lang leren moestuinieren.
Ook als je geen tuin of balkon hebt kun je meedoen, samen met iemand die weer hulp in de moestuin kan gebruiken. Het project is, dankzij subsidies van 600 jaar Hilversum en Urban Farming 035, voor iedereen toegankelijk gemaakt en daarom zijn de activiteiten, de workshops en ook de biologische zaden die worden verstrekt helemaal gratis.
Park of hoogbouw
Afwachten om te beginnen met het planten van groen is niet nodig. Twee jaar geleden nog won de wijk Klein Rome een prijs voor een schone en groene buurt. Weer een bewonersinitiatief wat uitmondde in een behoorlijke verbetering van de buurt.
Veel tijd was er niet voor nodig om de inwoners van de wijk te mobiliseren en her en der de boel te gaan verfraaien met planten en bloemen. Op dit moment loopt er zelfs nog een petitie om een buurtpark aan te leggen, iets wat bewoners namelijk liever zien dan de eventueel geplande hoogbouw.