Start van hoofdcontent
nl

Musea schrijven moderne portretwedstrijd uit over gezichten uit Noord-Holland

12 februari 2024, 19.07 uur · Aangepast 14.56 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

Het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum werken samen om nieuwe gezichten en verhalen uit Noord-Holland toe te voegen aan hun collecties. Ze willen graag moderne portretten en verhalen laten zien die mensen kunnen inspireren. Daarom organiseren ze een portretwedstrijd waar iedereen aan mee kan doen..

Als je naar de historische portretten kijkt in het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum, zie je vooral de elite uit de 16e en 17e eeuw. Alleen mensen met geld of invloed konden een schilderij van zichzelf veroorloven. Dus op die schilderijen zie je vaak bierbrouwers, rijke vrouwen, dominees en burgemeesters.

Maar de huidige bewoners van Noord-Holland herkennen zich daar niet in. En de twee musea vinden het belangrijk dat ook gewone mensen en de verhalen van onze tijd worden vertegenwoordigd.

Ereplaats in tentoonstelling en geldprijs

De inschrijving voor de wedstrijd is reeds begonnen en loopt tot en met zondag 12 mei. Daarna buigt een jury zich over de inzendingen. In juli worden de winnaars bekend gemaakt. Deelname is geheel gratis. Je kunt een foto, video, gedicht, audio of iets naar eigen idee insturen. Uitgangspunt is daarbij is dat de Noord-Hollanders en van nu moeten worden verbeeld.

De winnaars krijgen een ereplaats in de tentoonstellingen in het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum, en ontvangen ook een geldprijs per categorie. Kijk voor meer informatie op deze link.