Start van hoofdcontent
nl

Supermarkt of bordeel? Zo werd carnaval gevierd in Poelgilderdam

11 februari 2024, 18.00 uur · Door Celine Sulsters

De meeste mensen kennen het als Kudelstaart, maar deze week heet het dorp in de luwte van Aalsmeer 'Poelgilderdam'. Het is carnaval en dat betekent: feesten, bier én dit jaar ook een lastig dilemma. Want willen de Kudelstaarters een tweede supermarkt of toch een bordeel?

Carnavalsoptocht in Kudelstaart - NH Nieuws

Een jonge groep Kudelstaarters heeft dit vraagstuk opgeworpen. Geboren en getogen Kudelstaarter Bink laat vol trots de rondborstige dames zien die straks mogelijk in het bordeel gaan werken. "De ouderen willen hier een tweede supermarkt, maar de jongeren willen eigenlijk een bordeel", vertelt hij lachend.

Omdat dat plan er maar moeilijk doorheen komt, besloten de jonge Kudelstaarters zelf maar een bordeel te bouwen. Dat reed zondag mee in de carnavalsoptocht en zorgde voor een grote glimlach op de gezichten van dorpsgenoten die langs de weg stonden te kijken. De ludieke actie is kenmerkend voor carnaval: deelnemers halen al weken grappen uit met elkaar én dorpsgenoten. 

"De hele familie doet mee. Allemaal met een eigen kar"

Peter van den Bergen

Prins carnaval Auke Maarse genoot met volle teugen. In 1990 was de ras-Kudelstaarter al eens jeugdprins, maar dit jaar mag hij eindelijk de hoogste functie bekleden. "Het mooie aan carnaval hier is dat het voor iedereen is", legt hij uit aan NH. Zo werd eerder deze week al een feest voor mensen met een beperking georganiseerd en zijn de senioren dinsdag aan de beurt. 

De Kudelstaartse jeugd krijgt het met de paplepel ingegoten, want vaak doet de hele familie al jaren mee. De familie van den Bergen bijvoorbeeld: vader Peter heeft een kar met vrienden, maar ook zijn vrouw, zoon en twee dochters doen mee. "Allemaal op een eigen kar", vertelt hij. "Het is heel gezellig. Iedereen kent mekaar."

Toch merkt verslaggever Celine Sulsters op dat er wat spanningen zijn. Als de prijsuitreiking ter sprake komt blijkt waarom: "Ik heb de mooiste kar", roepen alle familieleden in koor. 

Hele regio

Carnaval in Poelgilderdam is al lang niet meer alleen voor Kudelstaarters. Inmiddels rijden deelnemers vanuit de hele regio mee met een kar. "Ze komen bijvoorbeeld uit Aalsmeer en De Hoef", vertelt Auke. "En Kwakelaars bouwen hun kar van De Kwakelse kermis vaak gewoon om."