Start van hoofdcontent
nl

Wordt 'gewelddadige' motorclub Hardliners verboden?

9 februari 2024, 06.30 uur · Aangepast 15 februari 2024, 11.28 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie hoopt dat de motorclub Hardliners wordt verboden. Lysander de R. richtte de vereniging in 2019 vanuit de gevangenis op nadat de door hem geliefde Hells Angels werden verboden. Volgens justitie geldt bij de Hardliners dezelfde gewelddadige structuur als bij de Hells Angels.

Foto: NH Media

Toen de politie midden in de nacht op de deur bonkte omdat buiten brand was uitgebroken, dacht Loek Libert (89) gelijk aan zijn vrouw. Haar hart werkt niet goed en Libert was bang dat ze van schrik weer een hartinfarct zou krijgen. Het liep goed af, maar als ze buiten zien dat hun hele auto in vlammen op is gegaan, zit de schrik er flink in.

Een kwestie van pech, blijkt die volgende dag in Koog aan de Zaan. De brand is waarschijnlijk een signaal aan de buren, verderop in de straat. Eerder lagen daar ook al een vuurwerkbom en een verdacht pakketje in de tuin. In de buurt gaat het verhaal rond dat Lysander de R, oprichter van motorclub Hardliners, vanuit de gevangenis in Zaandam iemand onder druk wilde zetten. 'Praten met justitie' zou binnen zijn motorclub flink worden afgestraft.

De incidenten die in 2021 Koog aan de Zaan schokten, zouden slechts een greep zijn uit het gewelddadige CV van motorclub Hardliners. Justitie hoopt vandaag de rechter te overtuigen dat geweld diep in de haarvaten van de organisatie zit en dat de club, net zoals andere motorclubs, verboden moet worden. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Lysander de R. - Foto: NH Nieuws

Volgens het OM worden leden aangespoord tot strafbare zaken en zou de club werken volgens een vergelijkbare structuur als de Hells Angels. Er zou sprake zijn van een cultuur waarin het plegen van geweld normaal is en dat bikers verplicht moeten zwijgen over alles er binnen de organisatie speelt. 

Klappen van de zweep

In 2019 richtte De R. Hardliners op, vanuit zijn cel in Zaandam. Hij had net het eerste jaar van zijn negenjarige gevangenisstraf uitgezeten, onder andere voor mishandeling en afpersing. De R. stond jarenlang aan het hoofd van van de Haarlemse Hells Angels, die onder zijn bewind uitgroeiden tot de beruchtste afdeling van Nederland. Twee burgemeesters werden zo ernstig bedreigd dat zij jarenlang beveiligd werden.  

Zijn gevangenisstraf hield De R. volgens het OM niet tegen om door te gaan met zijn werkzaamheden als clubleider. De Hardliners groeide snel. Na amper twee jaar telde de club zo'n tweehonderd leden, die verdeeld zijn over 22 afdelingen in verschillende steden.

Het logo van de Hardliners lijkt op die van Hells Angels, iets wat normaal gesproken ondenkbaar is. Over de verhoudingen tussen de Angels en de Hardliners heeft de R. nooit iets gezegd. Wel is duidelijk dat veel leden van verboden clubs overstapten naar Hardliners.

Zijn bedrijvigheden als oprichter van de Hardliners leverde De R. vorig jaar een nieuwe aanklacht op. In zijn cel werd hij aangehouden op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie, met als oogmerk het plegen van geweldsincidenten.

Niet de eerste

Als de Hardliners te horen krijgen dat zij hun vereniging moeten opheffen, dan zou dat de zevende motorclub zijn die in Nederland niet meer bij elkaar mag komen. Eerder werden onder andere al Satudarah, No Surrender en de Hells Angels verboden. 

Makkelijk is zo'n verbod afdwingen niet. In 2009 mislukte het verbieden van de Hells Angels. De rechters vonden toen dat de leden zich schuldig maken aan 'maatschappelijk ongewenst gedrag', maar dat het te ver gaat om een hele organisatie te verbieden. In 2019 werd de club alsnog verboden. 

Het OM zal vandaag met verschillende voorbeelden uit lopende rechtszaken illustreren waarom de Hardliners verboden moeten worden. Ook zullen ze proberen een beeld te schetsen waarom de Hardliners niet anders zijn dan de Hells Angels, Satudarah en No Surrender. 

NH heeft contact gezocht met de advocaat van Hardliners, maar kreeg geen gehoor.