Start van hoofdcontent
nl

Pietendorp Enkhuizen organiseert ochtend voor snel overprikkelde kinderen

21 november 2023, 15.16 uur · Door Ramon Besseling

Om kinderen die snel overprikkeld raken kans te bieden naar het Pietendorp in Enkhuizen te komen, organiseert het Zuiderzeemuseum zaterdag voor de eerste keer een prikkelarme ochtend. 

kinderen in het Pietendorp bij de Pepernotenbakkerij - Foto: Merike Frese / Zuiderzeemuseum

Tijdens deze ochtend in het Buitenmuseum staat de muziek uit, en zullen de aanwezige Pieten alle kinderen op een rustige manier benaderen. Daarnaast zullen er voor dit speciale tijdvak minder kaartjes te koop zijn, waardoor het minder druk is in het Pietendorp.

Wat wel hetzelfde is als tijdens reguliere openingstijden, zijn de activiteiten waar kinderen aan kunnen meedoen. Zo kunnen ze zich op laten meten, om er achter te komen wat voor soort Piet ze zijn. Daarnaast kunnen kinderen meedoen aan de Pietenbootcamp, langsgaan bij de Pepernotenbakkerij en paard Ozosnel, of meedoen aan de Pepernotenquiz.

Chillplek om beter tot rust te komen

Als alle indrukken die de kinderen krijgen ze toch iets te veel worden, kunnen ze tot rust komen bij een speciaal ingerichte Chillplek. Hélène Zack - van Praktijk Ruggespraak, waar ze kinderen begeleiden die een vorm van autisme hebben of hoogsensitief zijn (HSP) - vertelt dat het met een Chillplek wél mogelijk is voor kinderen die snel overprikkeld zijn om naar het Pietendorp te komen. 

"Er zijn speciale, soms afgeschermde, plekken ingericht met specifiek beeldmateriaal", licht ze toe. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan hoofdtelefoons die geluiden van buitenaf reduceren, of andere materiaal waarbij zintuigen minder snel geprikkeld raken. Ook is er continu begeleiding aanwezig.

"Wat het Pietendorp zo mooi maakt zijn die blije gezichtjes van kinderen"

Paulien van Tillo, hoofd publiekszaken Zuiderzeemuseum

"De Chillplek is ook tijdens reguliere openingstijden van het Pietendorp te bezoeken", vertelt Zack. "Onze ervaring is dat hier heel blije kinderen, ouders, broertjes en zusjes, grootouders vandaan komen wanneer ze de Chillplek hebben bezocht."

De deuren van het Pietendorp gaan zaterdag om 9.30 uur open voor de prikkelarme ochtend. Om 11.00 uur wordt de muziek in het buitenmuseum aangezet, en komen er meer bezoekers. Kaarten voor de prikkelarme ochtend zijn te koop via de website van het Zuiderzeemuseum.

Vorig jaar recordaantal bezoekers

Het Pietendorp bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wordt dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd. Na twee jaren, waarin het door corona niet georganiseerd kon worden, trok het Pietendorp vorig jaar een recordaantal bezoekers. Maar liefst 20.000 kinderen en hun families wisten de weg naar het Zuiderzeemuseum te vinden. Daarmee was het volledig uitverkocht.

"Wat het Pietendorp zo mooi maakt zijn die blije gezichtjes van kinderen, die bij het verlaten aangeven dat het de mooiste dag van hun leven is", vertelde Paulien van Tillo vorig jaar. "En daar doen we het met z'n allen voor", gaat het hoofd publiekszaken van het Zuiderzeemuseum verder. "Ik ben apetrots op zo'n mooi en divers team aan medewerkers, vrijwilligers en de RSG-scholieren waarmee we samen zo'n groots en succesvol evenement neerzetten."